11 проекта за реконструкция на паметника пред НДК

11 проекта за реконструкция на паметника пред НДК
Столична община
A A+ A++ A

Група във „Фейсбук“ събира подписи за възстановяването на мемориала на загиналите от 1-и и 6-и пехотен полк в София. Инициатор е Пейо Колев, създател на сайта "Изгубената България". Идеята е да бъде възстановен паметникът, като преди това бъде демонтиран старият паметгник „1300 години България“.

Членовете на групата настояват за спиране на конкурса на Столичната община за нов облик на мястото, където сега се издига паметникът "1300 г. България". Общо 11 са проектите, които ще се състезават за това, как да бъде реновиран паметникът, който в момента стърчи в градинкакта пред НДК е по-скоро загрозява, в този си вид, отколкото да създава усещането за каквато и да било естетика.

„Съгласно решение на Столичния Общински съвет, за сега се предвижда да се реконструира изцяло паметникът „1300 години България”, пред НДК. Това означава, че този паметник може да остане, а може и да се премахне и да се появи нещо ново. Има само един проект, който предвижда изцяло да се премахне съществуващият паметник на скулптура Старчев и да се възстановят не паметните плочи, а паметта“, заяви в интервю за novinite.bg заместник-председателят на Столичния общински съвет, Вили Лилков.

По-възрастните столичани помнят трите внушителни стени, разположени във форма на буквата П, на мястото на НДК. Мемориалът на героите от двата пехотни полка е издигнат през 1934 г. На трите стени са били изписани имената на над 3000 загинали през Балканската и Първата световна война. До 1944 г. там са посрещани най-големите български празници, организирани са крупни военни церемонии, царят е приемал акредитивните писма на чуждите посланици.

 

Галерия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Тема в снимки
Последно от Тема в снимки

Всички новини от Тема в снимки »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници