Десетки хиляди души на антиислямски митинг в Дрезден

Десетки хиляди души на антиислямски митинг в Дрезден
Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Десетки хиляди души се събраха на антиислямски митинг в Дрезден в понеделник вечерта. Организатор на демонстрацията бе движението ПЕГИДА ("Европейци-патриоти срещу ислямизацията на Запада"). Специален гост на събитието бе лидерът на холандската Партия на свободата Херт Вилдерс, който бе предложил България и Румъния да бъдат изключени от Европейския съюз.

Полицията в Дрезден бе взела извънредни мерки. Над 1000 полицаи се грижеха за реда и сигурността. Причината за засилените мерки бе, че по същото време в Дрезден се проведе паралелен митинг, на който дойдоха около 2500 противници на ПЕГИДА. Организатор на акцията бе група, нарекла се "Дрезден свободен от нацисти". С цел избягване на сблъсъци, местният съд разпореди двата митинга да се проведат на "достатъчно голямо отстояние помежду им".

От октомври миналата година ПЕГИДА организира почти ежеседмични протести в понеделник. Властите разрешиха демонстрациите им през делнични дни от съображения за икономии, тъй като охраняването им през почивните дни излиза по-скъпо.

Движението ПЕГИДА твърди, че отхвърля "ислямизацията" на германското общество. Неговите симпатизанти се борят срещу исляма, чужденците, медиите ("всичките лъжат"), политическите елити, мултикултурализма. Те настояват за по-строги условия, на които да отговарят кандидатите за убежище, за втвърдяване на законите срещу имигрантите престъпници, за по-щедро финансиране на полицията.

Първият антиислямски митинг на ПЕГИДА се проведе още през октомври м.г., като на него дойдоха 27 000 души. Тогава канцлерът Ангела Меркел осъди акцията, като призова германците "да не се поддават на провокации". Меркел бе категорична, че германското общество отдавна се е превърнало в мултиетническо и подобни ксенофобски и антиислямски прояви нямат място в него.

Галерия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Тема в снимки
Последно от Тема в снимки

Всички новини от Тема в снимки »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници