Ключови рокади в ръководствата на ДКК, ВМЗ-Сопот и "Кинтекс"

Ключови рокади в ръководствата на ДКК, ВМЗ-Сопот и "Кинтекс"
ВМЗ - Спорот
A A+ A++ A

Държавната консолидационна компания с нов шеф, сменени са и ръководствата на ВМЗ-Сопот и "Кинтекс".

Държавната консолидационна компания смени ръководствата на ВМЗ-Сопот и "Кинтекс" като обяви действията си за "спешни мерки за оздравяване на дъщерните дружества".  

В ръководството на ВМЗ-Сопот се връща бившият изпълнителен директор на оръжейницата Иван Стоенчев, сменен от Корнелия Нинова този юни. "Основен мотив е влизането в управлението на завода на човек, който познава в детайли дейността, има необходимия опит и може да върне високите нива на производство в най-кратки срокове. Стоенчев пое ръководството на "ВМЗ" в началото на 2022 г. и въпреки освобождаването му през юни, бе постигната печалба от 48 млн. лв. за полугодието", посочват от ДКК.

Освен Стоенчев, за нови членове в ръководството са подадени за вписване Ивайло Кънев, Николай Николов, Тома Цилев и Иван Ангелов. Досега Съветът на директорите на оръжейницата е бил от трима души, a законът изисква да са минимум пет, обясниха от ДКК. 

Компанията мотивира решението си с успокояване на недоволството в синдикатите, според които производителността намалявала и се изоставало в изпълнението на договорите на оръжейния завод. "Има множеството сигнали и изразени притеснения за начина, по който дружеството се управлява. По разпореждане на министър Никола Стоянов публичните предприятия в системата на Министерството на икономиката и индустрията е следвало да спрат разплащания, от които не зависи пряко дейността им, до запознаване с реалното им състояние. Въпреки това, със съмнително съкратени срокове, ВМЗ е направило за седмица преводи за над 3 млн. лв. за строителни дейности", казват от ДКК.

Компанията има и сигнали: "за умишлено раздуване на административния щат, преназначаване на хора на ръководни длъжности с цел избягване на задължителния по закон изпитателен срок и залагане на клаузи за огромни обезщетения при освобождаване от длъжност, в разрез с интересите на дружеството". 

В "Кинтекс" за ръководния орган на дружеството е подаден Милен Николов, който е одитор, заемал различни позиции в Сметната палата. Смяната в предприятието е заради безпокойство от влизането на разследващи органи в държавния оръжеен търговец. "Данните показват, че непосредствено преди това са платени приблизително 800 хил. лв. към офшорно дружество. Всички факти и обстоятелства предстои да бъдат уточнени, но за да се направи обективен анализ на състоянието му, е взето решение да се включат нови експерти в ръководството", посочват от ДКК.

Единственият член на Съвета на директорите, който е гласувал против изплащането на големите суми към офшорната компания, остава в ръководството на "Кинтекс". Това е Пламен Пешев, който е дългогодишен служител на дружеството. За нови членове са предложени Борис Янчев, Милен Николов, Станислава Георгиева и Николай Станчев, пише още в съобщението. 

Спира се процесът по смяна на изпълнителния директор на Научно-изследователския технологичен институт в Казанлък. В последния ден от управлението на предходния министър на икономиката и индустрията бе стартирана процедура за уволнение на ръководителя, който е с 30-годишен опит в сектора. Предприятието е на печалба и се инвестират средства за квалификация на персонала. Затова начело на НИТИ остава досегашният изпълнителен директор инж. Делян Начев.

Промени има и в ДКК. От днес за изпълнителен директор на компанията е избран адв. Венцислав Димитров. Заемащата до този момент длъжността Смиляна Нитова продължава да бъде част от Съвета на директорите. 

Източник: НОВА



 

#ДКК #рокади #"ВМЗ-Сопот" #Кинтекс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »