Лорд пита британския парламент: Воювали ли сме с извънземни?

Лорд пита британския парламент: Воювали ли сме с извънземни?
pixabay
A A+ A++ A

Воювали ли са британци с извънземни през 1990 г. в небето над Шотландските планини – това е въпросът, който задава лорд Кенет в камарата на лордовете в Британския парламент.

Отговорът от Военновъздушните сили на нейно величество е отрицателен. След това лордът се насочва към американска връзка и пита дали янките са воювали над Шотландия с извънземни или може би самите кораби са американски. От ВВС казват, че не могат да отговорят.

Повод за припомняне на тази история, случила се в парламента на Великобритания през 1993 г., е намирането на оригинала на снимката, предизвикала бурни дебати в британския парламент.

Келвин

Около 21 ч на 4 август 1990 г. двама туристи се разхождат из планините в близост до Келвин, един от най-живописните райони на Шотландия. Те забелязват голям и бързодвижещ се обект, с дължина около 100 фута (около 30,5 метра). После казали на журналисти от местния вестник „Дейли рекърд“, че ченетата им паднали и не можели да ги вдигнат в продължение на няколко минути. В близост до ръбестия обект летял самолет, който приличал на хариер. Това се случва до магистралата A9, на около 35 мили северозападно от Пърт, Шотландия. Мъжете - чиято самоличност остава неизвестна и до днес - твърдят, че са наблюдавали металния диамант, както наричат обекта, да се рее с тихо бръмчене в продължение на около десет минути. Докато изтребители преминават в далечината, а един хариер на британските ВВС успява да се приближи до обекта. Тогава диамантът се изстрелял с висока скорост право нагоре и после не е забелязан никога повече. Дори самолетът хариер, който може да лети вертикално, не успял да повтори маневрата.

Двамата туристи обаче успяват да направят 6 снимки на фотографска лента (това е времето, когато се използва лента, а дигиталните фотоапарати са голяма рядкост). Те занасят снимките на „Дейли рекърд“, а журналистите после ги предават на британското военно министерство. Вдига се шум и в един момент, през 1992 г. снимките изчезват. Докато преди няколко дни изследователят д-р Дейвид Кларк успява да открие оригинала на една от 6-е снимки в архивите на ВВС. С нея е и оригиналният плик, в който са били фотосите. Военните експерти навремето казват, че снимките са оригинални и без намеса. Това води до шум в обществото и накрая до задаването на въпроси в парламента дали британци и извънземни са воювали.

Д-р Кларк е работил като куратор на проекта за проучване на случаи с НЛО към британското военно министерство и е доцент от университета Шефилд Халам. Той успява да проследи снимката, която е определена като най-добрата фотография на НЛО, правена някога. Тя е пазена в архива на бившото пресаташе на ВВС Крейг Линдзи. Точно Линдзи е бил посредникът между военните и пресата, в частност с „Дейли рекърд“, казвайки че тя е озадачила дори най-висшите органи на министерството на отбраната.

Стигма

Британският вестник „Сън“ заедно с няколко изследователи на НЛО се опитва да стигне до туристите, но се оказва, че имената им са засекретени до 2076 г. И това се прави по изричното тяхно искане, за да не бъдат безпокоени и тормозени. Изследователят Вини Адамс казва: „Може да не сме по-близо до това да знаем точно какво е обектът над Келвин, но важна част от пъзела си дойде на мястото с откриването на оригинала на снимката. След 32 години и интензивно разследване се чувствам добре да мога да покажа на света тази неуловима снимка.“ Той добавя: „Снимката е преоткрита точно, когато НЛО отново заемат централно място във Вашингтон. Законодатели, бивши военнослужещи и служители на разузнаването - сега всички говорят по-открито по традиционно маргиналната тема. В това число е и забележителното изслушване по въпроса в американския сенат. Американски военни признаха, че има нещо в небето, което не могат да обяснят - и стигмата около НЛО най-накрая е премахната“.

Аврора

Според някои британски експерти обаче въпросната снимка може да си има и съвсем земно обяснение с експерименталния самолет Aurora - Аврора. Неговото съществуване никога не е било потвърдено. Смята се, че той е американска разработка на хиперзвуков шпионски самолет, способен да развива невероятни скорости. В края на 80-е и началото на 90-е години британците съобщават за множество ръбести обекти, забелязвани в небето. Смята се, че и случаят над Келвин също може да е подобен. Но нито британските военни, нито американските потвърждават това.

„Сън“ припомня историята, разказана от Ник Поуп, който е работил в разследване на НЛО за британското министерство на отбраната през 90-е години до 2004 г. Той разказва в книгата си „Отворено небе, затворени умове“ как във военното министерство е бил поставен огромен плакат на въпросната снимка от Келвин. Тогава британски военни решили да питат американците дали това е НЛО или е въпросният експериментален самолет Аврора. Янките много се ядосали, скоро плакатът е бил свален, а оригиналите на снимките са изчезнали.

Изследователят Дан Зетерстром обяснява: „Снимките от Келвин са от най-големите мистерии в историята на проучванията на НЛО. Американски официални лица вече открито говорят за НЛО – въпреки че преди десетилетия отхвърлиха темата и прекратиха проекта Синя книга. Сега въпросът е какво точно се е случило преди 32 години в небето на Великобритания и дали това са истински извънземни, а ние сме техните опитни мишки, които те наблюдават“.


 

#НЛО #извънземни #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"