Проф. Мария Пиргова: Нови избори напролет

Проф. Мария Пиргова: Нови избори напролет
стоп кадър/NOVA NEWS
A A+ A++ A

Партиите отново няма да успеят да съставят стабилен парламент след изборите на 2-ри октомври. Това мнение изрази политологът доц. Мария Пиргова в студиото на “Денят на живо” по NOVA NEWS. 

“Категорично няма да успеят, защото залагат в самия изборен процес много препятствия, които ще дадат същия резултат, който и досега имахме - например, избирателни списъци и формирането на секционните комисии, това са технологични предпоставки за партийни манипулации, които наблюдаваме от много време”, каза доц. Пиргова и прогнозира нови предсрочни избори скоро след тези на 2-ри октомври.

“От друга страна е добре, че имаме една Конституция, която дава известна стабилност на обществото, и ако ние се справим с цените на енергоносителите и зимата не мръзнем - всичко ще бъде наред”, каза още политологът. “Ще има политическа нестабилност докато хората не се захванат сериозно с това да правим демокрация”, допълни още тя.

Противоположно мнение за нови избори изрази проф. Румяна Коларова, според която подобна прогноза на този етап не е възможна.

“Изборният процес и фокусирането върху него беше една грешка, която беше допусната преди година и половина. Изборният процес у нас е нормален. Най-високо българската демокрация се оценява именно в изборния процес. Фокусирането върху изборния процес беше огромна грешка”, смята Коларова. 

По думите й прогнозата на социолозите - 6 + 2, не е устойчива. “Устойчивата прогноза са 6 и евентуално още една партията”, категорична бе проф. Коларова.

Тя изрази надежда за промяна в модела в предизборната кампания. “Това, което трябва да доминира в предизборната кампания са дебатите. Разбира е, че ще има печеливши и губещи. Включването в предизборния дебат е една отговорност и риск, който трябва да бъде приет от медиите и партиите”, смята политологът. 

“Слава богу доминиращата тема сега няма да бъде “да изчегъртаме ГЕРБ”, а се надявам да бъдат реални теми, като стратегия,  доходи, цени на енергоносителите, политики за гарантиране на финансова, бюджетна и фискална устойчивост. По тези въпроси има ясни решения. Според мен тук решението няма да бъде “за” и “против” ГЕРБ. Делението ще бъде по мерки и конкретни политики, чрез които се търси излизане от кризата”, допълни още тя.


 

#Мария Пиргова #Нови избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници