6 г. затвор за италиански учени – не предвидили земетресението в Акуила

6 г. затвор за италиански учени – не предвидили земетресението в Акуила
Снимка: ЕПА/БГНЕС, Архив
A A+ A++ A

Италианските учени, обвинени, че са подценили рисковете преди смъртоносното земетресение в Акуила през 2009 г., бяха осъдени на шест години затвор за „непредумишлено убийство" от съда в града в област Абруцо.

В края на септември прокуратурата поиска четири години затвор срещу седмината членове на Италианската комисия за големи рискове – шестима експерти по земетресенията и заместник директора на Гражданска защита Бернардо Де Бернардинис.

Защитата поиска оправдаването им, заявявайки, че нито един учен не може да предвиди земетресение, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Трусът от 6 април 2009 г. опустоши града, като причини смъртта на повече от 300 души, а десетки хиляди хора останаха без покрив над главата си.

Комисията за големи рискове проведе заседание в Акуила шест дни преди земетресението и след края му не беше взета нито една по-специална предпазна мярка.

„Това не може да се нарече победа. Това при всички случаи е трагедия, това няма да върне близките ни", заяви Алдо Скимиа, чиято майка загинала при земетресението.

„Продължавам да наричам това масово убийство, извършено от държавата, но ние поне се надяваме децата ни да имат по-сигурен живот", допълни той.

Преди да произнесе присъдата си прокурор Фабио Пикути не се поколеба да направи сравнение с оценяването на терористичните рискове в САЩ по време на атентатите от 11 септември 2001 г.

„След 11 септември докладът, който показваше недостатъчен анализ на рисковете относно атентата, доведе до оставката на директора на ЦРУ и на неговия заместник", заяви той.

#земетресение #Акуила #Италия #Абруцо #САЩ #11 септември #ЦРУ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници