Здравният министър махна шефа на болница "Чирков"

Здравният министър махна шефа на болница "Чирков"
A A+ A++ A

Здравният министър д-р Асен Меджидиев освободи временно изпълняващия длъжността директор на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков” – проф. Николай Димитров, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство. Като причини са посочени „влошената работна атмосфера в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков” и констатирани нарушения в организацията на лечебната дейност, в това число създаване на опасност от възникване на значителни щети за лечебното заведение и персонала“.

Проф. д-р Николай Димитров беше назначен на 18 юли 2022 година до провеждане на конкурс по Закона за публичните предприятия. Такъв беше обявен на 2 септември, а срокът за подаване на концепциите за управление беше до 20 септември 2022-а, уточняват от Министерството на здравеопазването (МЗ).

До освобождаването на проф. Димитров, броени дни преди провеждане на конкурса, се е стигнало след извършена проверка на 22 август от Столичната регионална здравна инспекция. Проверяващите са констатирали, че в новоизграденото крило на лечебното заведение са настанявани пациенти, без това да е съгласувано с компетентните институции и без да са взети мерки за тяхната безопасност. „Действията на изпълнителния директор са в нарушение на закона и крият сериозен риск за живота и здравето на пациентите, настанени в новопостроения блок“, се посочва още в съобщението на здравното министерство.

Друга причина за отстраняването на проф. д-р Николай Димитров са постъпилите в МЗ серия от сигнали за неправомерни уволнения на доказани и утвърдени кадри на болницата. Уволненията са извършени от директора и са направени без предизвестие. С някои служители правоотношенията са били прекратени, докато са били в законоустановен отпуск по болест, добавят от МЗ.

„Министерството на здравеопазването не може да толерира действия, които поставят в сериозен риск организацията на медицинската помощ, уронват престижа на лечебното заведение, създават неблагоприятна работна атмосфера и застрашават сигурността на пациентите“, се посочва още в съобщението.

До приключването на конкурса за избор на нов изпълнителен директор, длъжността ще бъде поета от проф. д-р Валентин Говедарски, който досега е изпълнявал длъжността началник на клиниката по Съдова хирургия и чийто професионален стаж изцяло е свързан с болница „Проф. д-р Александър Чирков“ (Света Екатерина), посочват от здравното министерство.

Предстои и провеждането на самия конкурс за номиниране и избор на членове на Съвета на директорите на лечебното заведение, като същият е насочен към всички кандидати, отговарящи на поставените от Закона за публичните предприятия изисквания, добавят още от МЗ.

#Асен Меджидиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"