Тежък скандал! Канят Митрофанова за откриването на парламента?

Тежък скандал! Канят Митрофанова за откриването на парламента?
стоп кадър/Фейсбук/Посолство на РФ в София
A A+ A++ A

Политиците в новото 48-о Народно събрание се сблъскаха жестоко още преди да бъде открито първото му заседание. Повод е станал щекотливият въпрос дали на тържественото откриване на парламента да присъства руският посланик Елеонора Митрофанова. В крайна сметка, не са се разбрали и парламентарната администрация ще разреши на дипломата да участва в събитието.

Според източници на „Сега“, казусът е предизвикал спор на неформална сбирка на представители на парламентарните формации, на която е била обсъдена организацията на работата на Народното събрание. По протокол традиция на него присъстват представителите на чуждестранния дипломатически корпус.

От ДБ обаче са възразили, че руският посланик, като представител на страна агресор, не бива да бъде канена на откриването на парламента. ПП са приели тези аргументи. Очаквано, на това са възразили БСП и „Възраждане“, които са обявили, че подобно отношение е недопустимо спрямо посланика на страна, с която имаме дипломатически отношения. ГЕРБ-СДС, ДПС и „Български възход“ не са заели позиция по казуса – въпреки че партиите на Бойко Борисов и Ахмед Доган се представят за последователни поддръжници на евроатлантическата ориентация на страната.

И тъй като въпросът не може да се реши с гласуване, при липсата на политическо единство адмиистрацията на Народното събрание е решила да не се отклонява от утъпканите пътища. Така Елеонора Митрофанова ще получи покана за събитието заедно с още 66 посланици и временно изпълняващи длъжността.

На 6 септември тя се появи на тържествените чествания по повод отбелязването на Съединението, при това близо до президента Румен Радев. Тогава това предизвика бурна обществена реакция.


#Елеонора Митрофанова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »