Важни новини за медицинските хеликоптери у нас

Важни новини за медицинските хеликоптери у нас
A A+ A++ A

"Официално открихме за участие обществена поръчка за доставката на първия медицински хеликоптер в България!", съобщи в личния си фейсбук профил Георги Клисурски, който е част от Съвета на директорите на дружеството “Хели Мед Сървиз”, което ще управлява медицинските хеликоптери у нас. Процедурата е открита вчера, петък, става още ясно от поста на Клисурски.

Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка за покупката на общо 6 медицински хеликоптера за нуждите на спешната медицинска помощ у нас. Първият се очаква да пристигне у нас през декември 2023 година, а останалите 5 през шест месеца до края април 2026 година. Прогнозната стойност на поръчката е в размер на 162.7 млн. лв. с ДДС.

"Участниците имат срок от 30 дни (до 14 ноември) да подадат оферти в тази открита, конкурентна и честна процедура. Най-ниската предложена цена, която отговаря на изискванията, печели", категоричен е Клисурски.

"Важно е да знаете, че в поръчката освен наем на хеликоптер за 12 месеца (с възможност за удължаване), изискваме и: (1) обучения на летателния състав, (2) техническо обслужване, (3) ръководства за експлоатация на хеликоптера и (4) застраховка. Тези услуги са неразделно свързани с наема и ще ни позволят да постигнем голямата ни цел, за която ще разкажа по-долу", казва Клисурски.

"Но преди това едно уточнение. Много от вас вероятно знаят, че България поръча и 6 чисто нови хеликоптера с европейски средства по Плана за възстановяване. Те ще бъдат използвани, но производството им отнема време и се очаква първият от тях да бъде доставен през декември 2023 г., а шестият - през април 2026 г.", категоричен е Клисурски.


"Каква е голямата ни цел и кои сме ние? Всъщност екипът, в който имам честта да участвам, е Bulgaria Heli Med Service, заедно с Георги Гвоздейков, Бранимир Радулов и още важни колеги! Bulgaria Heli Med Service е еднолично търговско дружество със 100% държавно участие в капитала (държавно дружество), което беше създадено от Министерски съвет през юли тази година. Bulgaria Heli Med Service е българският национален авиационен оператор за извършване на полети за спешна помощ с хеликоптер!", обяснява той в социалните мрежи.

"И ето, че стигнахме до голямата цел! Тя е Bulgaria Heli Med Service да получи лиценз за дейността си от авиационния регулатор на България - Гражданската въздухоплавателна администрация. Преди получаването на сертификат за авиационен оператор, няма как да извършваме мисии по спасяване или транспорт на спешни пациенти", обяви Клисурски.

"Задължително условие за получаване на лиценз обаче е наличието на хеликоптер в летателна годност и обучени пилоти. Именно затова пускаме обществената поръчка сега, за да придобием машина, да обучим пилотите си и да получим лиценз ПРЕДИ да пристигнат 6-те хеликоптера. Така няма да губим никакво време, когато пристигне първият нов хеликоптер, а ще продължим дейността по предоставяне на спешна медицинска помощ по въздух веднага", категоричен е той.

"През следващите 14 месеца (преди да пристигне първият нов хеликоптер) целите ни са да получим сертификат за авиационен оператор за HEMS полети, да изградим мрежа от приемащи болници и площадки за кацане, да синхронизираме процесите със 112 и Спешна Помощ, както и всички други заинтересовани страни. Цялата система трябва да бъде изградена и да работи безупречно, за да започнем най-сетне да спасяваме човешки животи. Каузата е България!", завършва своето съобщение Георги Клисурски.

#медицински хеликоптер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"