Радев: Не удавяйте НС в скандали, избирателите няма да го простят! Не вкарвайте страната във войната

Радев: Не удавяйте НС в скандали, избирателите няма да го простят! Не вкарвайте страната във войната
A A+ A++ A

„Позволете ми в деня на Иван Рилски, който през целия си жизнен път призоваваше за смирение и единство, да приветствам всички вас от тази трибуна. Въпреки краткият живот на последните парламенти , всяко начало е заредено с надежда и пред вас се открива възможността да оставите следа в история в тези трудна за България и Европа". С тези думи президентът Румен Радев поздрави депутатите при откриването на Народното събрание.

„Искрено се надявам 48-мото НС да ни изведе от спиралата от политическа нестабилност, ключът е във вас, но е нужен разум и кураж, за да се състави правителство, което да управлява в тежки времена. Всички съзнаваме, че това НС е изправено пред редица въпроси, чието решаване трябва да бъде взето от този парламент, независимо колко ще съществува. Избирателите ще се почувстват предадени, ако то бъде удавено в скандали“, изтъкна Радев.

Той призова мерките за престъпността да бъдат решителни и незабавни, а социалните политика да бъдат ускорени без да се прекъсват компенсациите за народа.

Редно е бюджетът на 2023г. да бъде приет до края на годината, заяви още той. „Ако това не стане, служебното правителство е готово да внесе проектозакон за държавния бюджет“, допълни Радев.

„Ширещата се безнаказаност оронва вярата в държавността“, заяви президентът и призова за мерки по линия за актуализация на законите в страната.

България не може да си позволи да остане в периферията на Европа, подчерта Радев. Той заяви, че е важно да се внесе проекта за вторите 8 военни самолета. "Надявам се бъдат разгледани в ускорен порядък", допълни той.

„Този парламент е изправен и пред тежката отговорност дали страната ще загуби въздушния си суверенитет. Депутатите трябва да опазят България от пожара, който бушува, защото избирателите и историята няма да простят на онези, които тласнат страната към войната. Знам, че най-превъзбудените войнолюбци никога няма да хванат оръжие, но с лекота залагат живота на другите. Имало го е преди, за съжаление, някои до правят и днес. Надявам се подобни войнолюбци да бъдат малцинство в 48-мтоо НС“, допълни Радев.

# Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници