Днес отбелязваме 97 г. от Петричкия инцидент

Днес отбелязваме 97 г. от Петричкия инцидент
A A+ A++ A

На 25 октомври отбелязваме 97-ата годишнина от Петричкия инцидент, припомнят от БГНЕС. През есента на 1925 г. България е на прага на война с Гърция заради граничен инцидент.

Събитията, които се развиват в района на Петрич от 19 до 29 октомври същата година и привличат вниманието на световната общественост, остават в историята под името Петрички инцидент.

Тогава при граничен пост №1 в прохода Демир капия на планина Беласица гръцки войник навлиза на българска територия и след предупреждение е застрелян от български граничари. Гръцките граничари се опитват да приберат тялото и избухва престрелка.

Тогава гръцкият премиер - диктаторът генерал Теодорос Пангалос използва създалата се ситуация и заповядва на една гръцка дивизия да нахлуе в България, без да е обявена война.

В края на октомври 1925 г. Гръцката армия окупира десет български погранични села и атакува Петрич, но е спряна пред града от малобройната погранична стража и доброволци от ВМРО.

Конфликтът е разрешен успешно от Обществото на народите /заменено след Втората световна война от ООН/. Международната организация е сезирана от българското правителство.

Гърция е заклеймена като агресор и наказана да заплати на България 30 милиона лева репарации. Част от тази сума е отпусната на доброволците като лично обезщетение. Те обаче се отказват от парите и ги даряват за построяването на сградата на Петричката гимназия, която дотогава се помещава в частна сграда. Парите свършват, без да е завършена. Тогава петричани се самооблагат и завършват Петричката гимназия – днешната сграда на IV ОУ „Христо Смирненски“.

#Петрич

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници