Президентът Радев започва консултации с парламентарните групи

Президентът Радев започва консултации с парламентарните групи
A A+ A++ A

24 дни след проведените предсрочни парламентарни избори, президентът Румен Радев започва посочените в Конституцията политически консултации с парламентарните групи, преди за връчи първи мандат за съставяне на редовно правителство. На "Дондуков 2", от 13 часа е поканена парламентарната група на ГЕРБ - СДС. Държавният глава вече обяви, че този път няма да бърза с политическите консултации и връчването на мандати, за да даде време на депутатите да приемат бюджета за следващата година и важните закони за получаването на средствата по Плана за възстановяване.

Държавният глава аргументира по-бавните консултации.

"Няма да бързам, защото парламентът има да свърши доста работа. Очаквам и партиите да поемат своята отговорност и да не се допуска грешката на последния парламент, когато - помните - въпросът за властта, който съвсем не е маловажен, някакси обсеби цялата дейност на Народното събрание. Един месец не можаха да съставят съответните парламентарни комисии, парламентът потъна в скандали".

Приемането на бюджет за догодина е важна тема за депутатите, посочи Радев.

В хода на консултациите с парламентарните групи изчерпателно ще се коментира как да се преодолеят кризите в държавата.

"Българската парламентарна политическа система върви към криза. Начинът да се излезе от тази криза е да се върне доверието на българските граждани в парламентаризма, в парламентарната република. Това ще стане, когато хората видят, че техните народни избраници на първо място поставят техните нужди и техните очаквания", каза президентът.

Запитан дали е оптимист за съставянето на правителство, президентът отговори, че това ще е ясно едва след края на консултациите и връчването на първия мандат. но пък коментира една от идеите - ГЕРБ да предложи правителство на малцинството:

"Това зависи изцяло около какви приоритети и принципи ще се обединят партиите за взаимодействие вътре в рамките на парламента и парламентарните механизми, така че да може да работи кабинет на малцинството. Знаете, че това в България е изключително трудно".

Първи на "Дондуков" 2 днес отиват от ГЕРБ-СДС. А както бе анонсирано в предварителните коментари на Радев, той ще говори с партиите и за модернизация на армията:

"Самото споменаване или търсене на заместващ или допълващ капацитет на нашите способности означава, че ние ги нямаме. Нямаме ги заради дълги години на политическа безотговорност към българската армия"./Econ.bg

# Румен Радев #консултации #Парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »