Десетки българки принуждавани да проституират в Германия

Десетки българки принуждавани да проституират в Германия
Жертвите на трафика са десетки момичета малко под и над 18-годишна възраст, набирани от цяла България, а групата е наблюдавана от 2008 г. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Екип на прокуратурите в Плевен и в Бремен, Германия, разбиха международна престъпна група за трафик на млади жени с цел проституция и пране на пари, съобщи окръжният прокурор на Плевен Иво Радев.

Разследваните са 13 души, от тях 11 българи, включително две семейства и техните дъщери, сръбски гражданин от албански произход и германски гражданин, предаде БТА.

Жертвите на трафика са десетки момичета малко под и над 18-годишна възраст, набирани от цяла България, а групата е наблюдавана от 2008 г.

В хода на разследването полицията е установила, че няколко членове на ромска фамилия от Плевенско набирали жените и ги изпращали в Бремен, като им обещавали добро заплащане и работа като сервитьорки. В Германия обаче жертвите били настанявани в бардаци и частни квартири.

Момичетата умишлено били подбирани от социално слаби ромски и български семейства, не знаели чужди езици, нямали ориентация в коя държава и в кой град се намират, някои били неграмотни. Заподозрените прибирали документите им и спечелените от тях пари с обещание, че ще им купят жилища у нас. По различни начини парите били „препирани" и легализирани, поясни Радев.

Жертвите били насилвани и физически, нямали почивен ден, били на разположение 24 часа в денонощие, а при допълнително заплащане били задължени да правят секс без предпазни средства и да изпълняват сексуални извращения, поясни прокурорът.

Германският гражданин наемал квартирите, а сръбският - размествал момичетата по места за проституиране и изисквал от българите нови попълнения жени.

На 14 октомври при операция едновременно в районите на Плевен и в Бремен групата е разбита, като петима души са задържани в Плевен (три жени и двама мъже) и ще бъдат екстрадирани в Германия, а сръбският гражданин - в Германия. Там са претърсени 11 адреса, четири от които в Бремен. Шест жилища са претърсени в Плевен и в района.

Ангажирани са били 90 плевенски полицаи и служители от ТД „Национална сигурност". В Плевен бил и представителят в България на Федералната криминална служба на Германия. Работата по случая продължава.

Проверяват се трезори „за пране на пари". Според Радев операцията е преминала успешно и българската прокуратура е доказала, че е пълноправен партньор на колегите си. В Германия ще бъде съдебният процес, когато се стигне до него, допълни окръжният прокурор на Плевен.

Във вторник полицията в италианския град Торино разгроми банда, също специализирана в принудително проституиране на девойки от Източна Европа, сред които и българки.

#Германия #Бремен #Плевен #българки #роми #ромски фамилии #Торино #момичета #българи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"