Гърция не е получила повече време за реформите, опровергаха Шойбле и ЕК

Гърция не е получила повече време за реформите, опровергаха Шойбле и ЕК
Едва след представянето на доклада на тройката международни кредитори – Европейската централна банка, Европейската комисия и Международния валутен фонд за положението в Гърция „могат да бъдат взети следващите решения", посочи министърът. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле и Европейската комисия опровергаха информацията, разпространена в сряда от медиите, че на Гърция ще бъде предоставена отсрочка от две години, за да изпълни програмата от антикризисни мерки.

„Не мога да потвърдя това", заяви Шойбле, цитиран от БТА и „Дневник".

Едва след представянето на доклада на тройката международни кредитори – Европейската централна банка, Европейската комисия и Международния валутен фонд за положението в Гърция „могат да бъдат взети следващите решения", посочи министърът.

Шойбле изрази недоволство, че „всеки ден се появяват нови спекулации за Гърция".

Европейската комисия също съобщи, че все още няма споразумение между гръцките международни кредитори и Атина за удължаване на времето, в което да изпълни поставените цели в международната програма за спасяване, предаде агенция „Франс прес", на която се позова „Дневник".

„Постигнат е значителен напредък в преговорите с Гърция, няколко спорни въпроси обаче остават преди да бъде достигнато споразумение", заяви говорителят на европейския комисар по икономическите въпроси Оли Рен след заявления от страна на властите в Атина, че е достигнато споразумение.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги, който се срещна с германските депутати, също заяви, че оценката на Тройката все още продължава и не е информиран за решение на Атина да бъде отпуснато повече време за въвеждане на промените.

По-рано в сряда гръцкият министър на финансите Янис Стурнарас заяви, че Атина е постигнала споразумение с кредиторите си за удължаване с две години на срока, в който трябва да изпълни условията по спасителната програма.

„Днес ние получихме удължаване", каза той в гръцкия парламент, имайки предвид допълнителните две години, за които настоява Атина за изпълнение на целите, договорени в спасителното споразумение, предадоха агенциите.

Финансовият министър заяви още, че на работна среща на Еврогрупата в четвъртък Гърция ще обяви, че е финализирала пакета, след като международните кредитори са направили допълнителни отстъпки.

#министър на финансите на Германия #ЕС #Европейска комисия #Волфганг Шойбле #Брюксел #Гърция #реформи #време #Европейска централна банка #Европейски съюз #Международен валутен фонд #Янис Стурнарас #министър на финансите на Гърция #Андонис Самарас #еврозона #мерки #евро #пари #транш #ЕЦБ #МВФ #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино