Здравният министър: Имаме нужда от Детска болница, пари все ще се намерят, не сме толкова зле

Здравният министър: Имаме нужда от Детска болница, пари все ще се намерят, не сме толкова зле
A A+ A++ A

"Не мисля, че държавата е опряла дотам, че да няма пари да построи сграда за една детска болница при условие, че се заделят средства за други, по-маловажни неща. Болницата е обект с национално значение и пари ще се намерят".

Това каза служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев по БНТ.

Населението има огромна потребност от детска болница и аз съм изключително щастлив, че нашето правителство го взе като един от основните приоритети от началото на мандата и успяхме с вчерашното решение на МС да определим място на изграждане, посочи той.

"Разгледани са абсолютно всички предимства на този терен и тук мога отговорно да заявя, че не само няма недостатъци, а има невероятно много предимства", заяви той

На избраното място има минерална вода и газификация, електропреносна мрежа, водопровод и канализация. До терена има спирки на метрото и на наземния градски транспорт. Ще бъде изграден паркинг. Теренът се намира между три булеварда, има 15 декара парк със зелени площи. Предвиден е и хотел за родители, посочи предимствата на локацията министърът.

Сградата ще бъде съобразена с всички модерни технологии, като ще бъде изграден покрив, който да бъде на подемник и на него да може да каца хеликоптер, каза още д-р Меджидиев. По думите му преустройство на друга сграда не би излязло по-евтино от проектирането на нова.

Договорът, сключен с дружеството "Детско здраве" за стария проект на болницата, е прекратен на 19 август от служебното правителство. Авансът от 9 милиона лева е изискан обратно от държавата, но все още не е възстановен.

Няма възможност да откажат, средствата трябва да бъдат възстановени. Имаме множество покани към тях, но към момента не е възстановен предоставеният аванс. Ние ще настояваме те парите да бъдат върнати, увери д-р Меджидиев.

Той съобщи, че за строежа на новата сграда ще бъде открита нова обществена поръчка. В здравното министерство са постъпили документи за проект за частна детска болница, но са върнати към подателя, тъй като не са били напълно окомплектовани, поясни Меджидиев.

След разглеждането на документите от експертите от МЗ, те се насочват към ИА "Медицински надзор", откъдето трябва да се получи становище. Становище трябва и от НЗОК и тогава вече Министерството на здравеопазването се произнася за целесъобразността на този проект. Изпълняваме процедури по закон, не целим да спираме и разрешаваме проекти, посочи министърът.

#Асен Меджидиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"