"Бионтех": Адаптираната ни бустерна ваксина срещу Ковид е по-ефикасна от оригиналната

"Бионтех": Адаптираната ни бустерна ваксина срещу Ковид е по-ефикасна от оригиналната
A A+ A++ A

Бустерната ваксина срещу КОВИД-19 на "Пфайзер"/"Бионтех", адаптирана за доминиращите подварианти BA4/BA5 на Омикрон, е значително по-ефикасна от оригиналната, съобщи германският производител, цитиран от ДПА, цитирана от БТА.

Нови данни от продължаващите клинични тестове сочат приблизително четирикратно увеличение в броя неутрализиращи антитела срещу BA4/BA5 във възрастова група над 55 г. в сравнение с неутрализиращите антитела от бустерна доза на оригиналната ваксина срещу КОВИД-19. Измерването е проведено един месец след като участниците в изследването са били ваксинирани с бустерна доза.

Изследването отчита 9,5-кратно увеличение на антителата в групата ваксинирани на възраст от 18 г. до 55 г. месец след имунизацията в сравнение със стойностите преди бустерна доза. Отчетеният ръст при доброволците над 55 г. е 13,2 пъти.

И двете ваксини показват безопасност и се възприемат добре от участниците в изпитанията.

Бустерната ваксина за BA4/BA5 на варианта Омикрон, разработена от "Пфайзер"/"Бионтех" бе одобрена в ЕС в средата на септември. Тя съдържа активни съставки за противодействие на оригиналния вариант на новия коронавирус и на разновидностите BA4/BA5 на варианта Омикрон.


#Пфайзер #ковид ваксина #бустерна доза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"