Проф. Кантарджиев: Новата ковид ваксина създава по-широк имунитет

Проф. Кантарджиев: Новата ковид ваксина създава по-широк имунитет
стоп кадър/НОВА
A A+ A++ A

Новата ваксина създава по-широк имунитет към коронавируса. Това каза проф. Тодор Кантарджиев в ефира на Нова тв.

Той коментира новия подвариант на Омикрон - BQ.1, който се очаква да бъде доминиращ у нас след Нова година. “Той не причинява по-тежка болест, не е смъртоносен”, заяви проф. Кантарджиев, но предупреди, че тези, боледували от предишни варианти, могат пак да се разболеят. “Неваксинираните обаче трябва да си поставят ваксина. Новата ваксина, която вече е и у нас, ще помогне в борбата с този нов щам”, каза той.

“Тя създава по-широк имунитет към коронавирусите, не само към Омикрон”, обясни професорът. “Тези, които са се ваксинирали е добре да се реимунизират”, посъветва Кантарджиев.

Той се обърна и към родителите на по-малки деца, като призова да внимават с хранителните добавки, които дават на децата си, както и с прекомерния прием на витамини, в опит да ги защитят от вирусите.

“Респираторният синцитиален вирус е много опасен за новородените, особено за недоносените новородени. Има ваксина срещу него. С нея се ваксинират всички недоносени новородени”, обясни професорът. “От него боледуват и възрастните”, допълни той и поясни, че този вирус не е нов, дори напротив, у нас има система за ваксинация срещу него.


#проф. Тодор Кантарджиев #ковид ваксина #имунитет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"