Убийството на граничарчето ни – предизвестено: 5 отровени кучета и пробита ограда

Убийството на граничарчето ни – предизвестено: 5 отровени кучета и пробита ограда
A A+ A++ A

Обвинените за убийството на българския граничен полицай Петър Бъчваров овчари от намиращото се на 3 км от границата турско село Кючюнлю Мустафа Ергуван и Енгин Ергуван са заподозрени, че са изтровили 5 овчарски кучета дни преди престъплението. Причината била да не ги лаят, докато извършват кражби из района, пише „Телеграф“.

Хората от селото, което е от 230 жители, са потресени от случилото се с граничния полицай. „Тези крадци ще разпалят война с България. Вдигнали сме ръце от тях, но не очаквахме да започнат и хора да убиват“, коментира Али Демир, който е един от най-големите животновъди в селото. Три от петте изтровени кучета, десетина дни преди инцидента на границата, са негови.

Ножици

Причината е, че стопанството му е в тази част на селото, която води към браздата с България. По черен път край дома му често минават тумби с бежанци, превеждани от каналджии, а кучетата му лаели. Стопанинът предполага, че това е пречило и затова са отровени. Хвърлено е месо с отрова, в резултата на което са изтребени 5 кучета, 3 котки и 11 кокошки. Смъртта на кучетата, които пазят стадата от вълци и кражби, в селото, където се отглеждат овце и кози, разтревожи сериозно местните. По случая се води разследване, а сред заподозрените са именно братята Ергуван. Според местните именно двамата апаши са правили проблеми по границата, пробивали са дупки в телената мрежа, като я рязали с ножици, за да минават през тях нелегалните мигранти.

Убитият граничен полицай Петър Бъчваров

 Убитият граничен полицай Петър Бъчваров

Засада

Съдът в Одрин, който гледа мерките им за неотклонение, също потвърди данните, че двамата са ограбвали преминаващи бежанци, след което са продавали вещите им. В нощта на убийството на граничния полицаи двамата са дебнели в засада край оградата в очакване на поредната група мигранти. Били са се приближили обаче достатъчно близо до защитното съоръжение и са забелязани от патрула в състав граничния полицай Петър Бъчваров и кадровия военен, който по неофициална информация е с фамилия Рашков. Все още не е ясно защо се е стигнало до престрелката. От турска страна имат съмнения, че единият от братята е бил спипан в дупката и охраняващите границата са се опитали да го издърпат към територията на България, за да го арестуват. Тази версия обаче към момента не се потвърждава от нито един официален източник.

 Енгин в съда
Енгин в съда

Жалби

Двамата братя са използвали ловна пушка. Твърдели, че обикаляли района около селото, за да ловуват, а не да крадат. Преди престъплението са били 4 дни в гората. Единият от заподозрените - по-малкият брат, 28-годишният Енгин, бе оставен за постоянно в ареста от съдията в Одрин. Другият – 34-годишният Мустафа, засега е пуснат на свобода под полицейско наблюдение. За него няма доказателства, че е стрелял по граничния патрул и затова на този етап е с по-лека мярка, обясниха от съда в Одрин. Двамата заподозрени имат много досиета за кражби, както и жалби от мигранти, които са били ограбвани. Те са постъпили от хора, които са настанени в бежанския лагер, но са правели опит да напуснат и преминат през границата с България. Пред съда и двамата братя са признали, че са стреляли, след като българските полицаи са ги осветили с фарове и са им извикали да се отдалечат от оградата. След стрелбата са успели да се отдалечат от района, тъй като е имало мъгла и слаб дъжд.

Голям Дервент любим на каналджиите

Село Голям Дервен, което се намира на около 2 км от границата с Турция, е любимо място на каналджиите. През района се преминава денонощно от нарушители. Още през 60-те години на миналия век заради каналджийство кльонът е минавал на 5 м от заставата, която е в края на селото. Старите селски гробища дори са в граничната зона извън него. След 2000 г. заставата, последно водена с позивна „Жупел“, е закрита. Постепенно е разграбена, днес е без врати и прозорци, с продънен покрив и се руши. Изграденото през 2016 г. т.нар. гранично защитно съоръжение, което представлява просто една триметрова телена ограда, постоянно е обект на взломяване от страна на трафикантите. Бежанци дори преминават и самостоятелно, използвайки стълби. В този район е заснет и прословутият клип с автомобил, който минава върху килим и влиза нелегално с тумба мигранти от Турция към България. Във времето, когато заставата е била действаща и с наборни войници, постоянно е имало задействане на кльона. Тогава охраната се е извършвала с наряди на кон и секретни постове със служебни кучета. Периметърът се е покривал и с наличната техника Уаз, Газ и Виетнамка.

Най-голямата престрелка е преди 70 години

През 1952 г. е най-голямата престрелка по българската граница. При нея загиват трима граничари и един нарушител. Наряд в състав Стоил Косовски, Георги Стоименов и Асен Илиев пресреща група нарушители сутринта на 31 март 1952 г. под връх Сарабурун в Родопите. Заповядано им е да се предадат, но нарушителите не се подчиняват. Започва престрелка между тях и граничарите. Стреля се напосоки, защото в този момент пада много гъста мъгла. Част от боя се пренася и по склоновете на Сарабурун. Пръв пада убит Стоил Косовски, докато хвърля граната по нарушителите. Георги Стоименов е тежко ранен и по-късно издъхва на път за болницата. Асен Илиев се отделя от останалите незабелязано и тръгва да пресече пътя на бегълците. След края на боя го намират убит до Кралимарков камък, намиращ се на 200 м северозападно от гранична пирамида 372. Близо до него е открит убит и единият от нарушителите.



#граничен полицай #Петър Бъчваров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"