Над 1 лв. отстъпка за литър бензин, обещават от ГЕРБ

Над 1 лв. отстъпка за литър бензин, обещават от ГЕРБ
A A+ A++ A

Отстъпките за горивата може да са и по-големи от 1 лев на литър, ако се приеме предложението на ГЕРБ за облагане на всички фирми, които внасят руски нефт за преработка у нас. Това смята вносителят на специалния закон за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива Делян Добрев.

Законопроектът, за който ГЕРБ говори от месец, най-после е внесен в Народното събрание. В него се предвижда държавата да събира всеки месец вноски върху всеки килограм нефт с произход Русия, като се отчита разликата в цените на руския суров нефт сорт "Уралс" и този на европейската борса сорт "Брент". Другият фактор, който ще се следи, е съотношението между количествата, освободени за потребление в страната, и изнесените количества.

Така не само бургаската рафинения "Лукойл Нефтохим" ще бъде обложена за свръхпечалбите от ниската цена на руския нефт и високата пазарна цена на петролните продукти, които се продават у нас. Вноски по вноса на руския нефт ще правят и регестрираната в Нидерландия "Лукойл Бенелюкс", с която "Лукойл Нефтохим" има договор за преработка на ишлеме, както и швейцарската "Литаско", която е основен акционер в бургаската рафинерия, се посочва в мотивите на законопроекта.

Каква ще е вноската ще стане ясно от специална методика, която трябва да бъде одобрена от Министерски съвет. Всеки месец правителството ще обявява каква сума фирмите, свързани с преработката на руски нефт, трябва да внасят във фонда "Сигурност на електроенергийната система". От този фонд НАП ще насочва събраните вноски за компенсиране на крайните потребители. Предвижда се отстъпки да се дават при зареждане на колите с бензин А95, дизел, LPG и природен газ, който се ползва за моторно гориво, по подобие на действащата в момента схема за 25 ст. отстъпка за всеки литър.

Какъв ще е размерът на новия отбив от цената на горивата по схемата, предлагана на ГЕРБ, засега не е ясно. Това ще се решава месец за месец от правителството в зависимост от декларираните количества преработен руски петрол и реализираните продажби. От своя страна правителството ще засича информацията за вноса с Агенция "Митници".

Вносителите от ГЕРБ твърдят, че тяхното предложение ще доведе до много по-големи отстъпки от сегашните 25 ст., които се очаква да бъдат прекратени в началото на декември поради изразходване на бюджета.

В последната година разликата между двата сорта петрол е около 30 долара за барел, като цената на руския суров нефт, който се преработва в България, е на нивата от лятото и есента на 2021 г., се посочва в мотивите на законопроекта. Делян Добрев дори обяви, че цената на руския петрол е на същото ниво от 2018 г. като тогава литър бензин у нас е струвал 1.80 лв., а литър дизел - 1.90 лв. "Сега най-евтиният бензин е 2.99 лв. и достига до 3.50 лв., така че събраните вноски, може да позволят компенсации по-високи от 1 лв. на литър", посочи Добрев. По груби сметки на ГЕРБ месечно от компаниите, свързани с "Лукойл", може да се събират 100 млн. лв. Законопроектът на ГЕРБ предвижда отстъпките да се дават не само на гражданите, но и на фирмите.

Този законопроект може да бъде приет от Народното събрание най-рано в рамките на месец. След това също месец ще са необходими, за да се наберат средства от вноса на руски петрол във фонд "Сигурност на електроенергийната система". Така най-рано новите отстъпки от цените на горивата може да се въведат от началото на февруари.

Както е известно служебният кабинет също внесе законопроект, целящ намаляване на цените на горивата. Предвижда се допълнителен данък от 33% от свръхпечалбата на "Лукойл Нефтохим", която, както е известно за първи път от много години деклариране на загуби, отчете печалба през 2021 г. в размер на 76 млн. лв. Този законопроект получи много критики, защото на практика не решава проблема с изнасянето на печалбата на бургаската рафинерия зад граница.

"Продължаваме промяната" пък внесе предложение парламентът да разпореди на правителството да забрани износа на нефтопродукти, получени от руски суров петрол, за който държавата издейства изключение от санкциите на ЕС.

ДПС също обяви, че готви свой законопроект, с който да се намалят крайните цени на горивата в страната.

#бензиностанция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »