Рекордна сеч, но министър обеща дърва за всички

Рекордна сеч, но министър обеща дърва за всички
Pixabay
A A+ A++ A

Въпреки че заявките за дърва от домакинствата тази година са се увеличили 3 пъти, 90% от тях вече са удовлетворени от държавата благодарение на рекордния добив. Останалите ще бъдат изпълнени до месец. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев, като призова хората да не се презапасяват.

Общо заявките за цялата страна са около 1,5 млн. кубика, а сечта е увеличена със 150%, за да се изпълнят. Цените обаче са се повишили с около 10% спрямо миналата година. Сега за добив е около 15-20 лв. на кубик, в склада стига до 60-80 лв., а може да се качи и повече при доставка до дома.

Гечев събра във вторник директорите на всички шест държавни горски предприятия, за да дадат данни за осигурените от тях количества (колко са те - виж в графиката).

В отделни населени места все още липсват количества и има проблеми с доставките, призна все пак Гечев, но заяви, че за тях се пренасочват дърва от други райони. Целта е всяко домакинство да получи поне 5 кубика от максималните 10 и след това да се навакса и с останалите. Недостиг има най-вече в района на Южноцентралното и Североизточното държавно предприятие.


#дърва за огрев #Явор Гечев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"