ЕС налага рекордни глоби на Meta

ЕС налага рекордни глоби на Meta
A A+ A++ A

Компанията на Марк Зукърбърг - Meta, изглежда е изправена пред рекордни глоби от Европейския съюз. Очаква се европейският регулаторен орган за защита на личните данни да издаде решения, насочени към трите ѝ платформи - Facebook, WhatsApp и Instagram. След това водещият регулатор на Meta в Ирландия ще излезе с окончателно становище в рамките на месец, предава БГНЕС.

Подробностите и евентуалната стойност на паричната санкция ще останат в тайна дотогава, но общият размер на глобите може да достигне над 2 млрд. евро, сочат финансовите отчети на Meta. Това би поставило нов рекорд за най-високи глоби по силата на Общия регламент за защита на данните (GDPR) на Европейския съюз, получени от една компания наведнъж. Според отчетите в Ирландия Meta е заделила 3 млрд. евро за глоби от ЕС за защита на личните данни през 2022 г. и 2023 г. Платформата ѝ Instagram вече получи санкция от 405 млн. евро през септември за нарушаване на неприкосновеността на личния живот на децата. А Facebook досега е натрупал 282 млн. евро под формата на санкции за нарушаване на сигурността на данните, както и 60 млн. евро от Франция.

Това е значителен удар за компанията, която миналия месец обяви, че съкращава 11 000 служители в световен мащаб на фона на по-ниските продажби и големите разходи, свързани с преориентирането на фирмата към "метапространството".

Освен че ще засегнат джоба на Meta, трите глоби, които се очакват в рамките на няколко седмици, могат да подкопаят и по-широкия ѝ бизнес модел. Решенията произтичат от жалби, подадени от австрийския активист Макс Шремс, в които компанията се обвинява, че не е имала подходящо правно основание да обработва данните на милиони европейци. Ако окончателните решения отхвърлят аргумента на Meta, че обработва данни като част от договор с потребителите, компанията ще трябва да потърси друго правно основание за своя модел за таргетиране на реклами, базиран на лични данни.

Освен това Meta все още е изправена пред продължаващо разследване на високо ниво за прехвърлянето на данни на европейци от компанията към САЩ.

От компанията на отказаха коментар. Meta все още може да обжалва глобите, произтичащи от предстоящите решения.

#ЕС #глоби #МЕТА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »