Шефът на ЕСО: Ако намалим вредните емисии с 40%, ще внасяме ток и цената му ще се повиши

Шефът на ЕСО: Ако намалим вредните емисии с 40%, ще внасяме ток и цената му ще се повиши
Pixabay
A A+ A++ A

Ангелин Цачев, който е изпълнителен директор на държавния Електроенергиен системен оператор, обясни пред БНР, че българските граждани могат да бъдат спокойни за снабдяването с електрическа енергия и да посрещнат коледните и новогодишни празници.

„С изключение на 7-ми блок в ТЕЦ „Марица – Изток“ 2, всички останали мощности преминаха годишните си планови ремонти. Беше отстранена аварийната ситуация във ВЕЦ „Цанков камък“. Към този момент няма сериозни проблеми в електроенергийната ни система“.

България продължава да бъде сериозен износител на ток в региона, отбеляза още Цачев.

„Вероятно цената на електрическата енергия в целия ни регион ще върви нагоре“.

Осигурени са високо проходима техника за ремонтните екипи на компанията, зимно облекло и горива, информира той.

Цачев посочи, че ЕСО работи по Плана за възстановяване и устойчивост върви още от 2021 година.

„До момента сме вложили над 100 млн. лева в изпълнение на проекти“.

Той засегна и темата за вредите, които може да понесе страната ни заради поетия ангажимент за намаляване на вредните емисии с 40%

Заради изискванията за намаляване на вредните емисии в енергетиката с 40%, заложени в Плана за възстановяване, ще се намалят резервите в електроенергийната система. Необходими са резервни мощности, които няма как да осигурим, ако не работят въглищните централи. Мощностите от възобновяема енергия са с непостоянен характер.

Поемането на такъв ангажимент ще затрудни работата на електроенергийната система от гледна точка на нейната адекватност и сигурност при обезпечаване на системните резерви.

Цената на електрическата енергия, предвид това, че ще има по-малко предлагане, ще бъде по-висока в региона. Не само, че няма да бъдем нетен износител на електрическа енергия, а вероятно ще започнем да внасяме между 10 и 15% от енергията в страната“.

Той посочи още, че пълното свързване на електроенергийните пазари води до създаване на все повече възможности за търговците и потребителите да постигнат една и съща цена в цяла Европа.

„Реализацията на пазарните обединения, вече в пълен обхват на границите ни с Гърция и Румъния, носи позитиви за всички потребители. Това подпомага не само на търговските участници, но е добре и за преносните оператори“.

Цачев обяснив предаването "Хоризонт до обед", че е разрушена повече от 50% от електроенергийна инфраструктура в Украйна.

Той посочи, че на 16 март т.г. електроенергийната система на Украйна и Молдова е успешно синхронизирана към континентална Европа.

„Така създадохме възможност за пренос на електрическа енергия. Първоначално плановете бяха Украйна да участва с производствените си мощности в задоволяване на потребностите на европейския континент, но поради обстоятелствата, които се стекоха, потокът на електрическа енергия не е от Украйна към Европа, а обратно. Търговският обмен, макар и ограничен, е факт и има доставки на енергия и към Молдова, и към Украйна. Тя идва от различни страни членки на ЕС“.

Днес Съветът на ЕС ще проведе допълнително гласуване на одобреното от ЕП предложение Украйна да получи 18 млрд. евро заем. ЕК предлага Киев да получава сумата на равни части, а изплащането на заема да започне след 10 години, като лихвите бъдат покрити от държавите в ЕС. Комисията предвижда средствата да отидат за подпомагане на основни обществени нужди, сред които работата на болниците и училищата, осигуряването на подслон, както и за възстановяването на поразената от руските въздушни удари инфраструктура. Предвижда се този заем да бъде изплащан 35 години.

#скъп ток #вредни емисии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"