България и Румъния - извън Шенген, Австрия и Нидерландия казаха "не" (ОБЗОР)

България и Румъния -  извън Шенген, Австрия и Нидерландия казаха "не" (ОБЗОР)
A A+ A++ A

В Шенгенската зона от 1 януари ще бъде приета само Хърватия, а България и Румъния остават извън зоната без граничен контрол - това е резултатът от днешното гласуване в Съвета на министрите на правосъдието и на вътрешните работи от ЕС.

Нидерландия и Австрия гласуваха против присъединяването на България и Румъния, но Хърватия получи зелена светлина от всички държави-членки.

Според министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, в рамките на следващата година страната ни може да постигне положителен резултат.

Това, че България и Румъния няма да получат одобрението на Австрия, бе ясно изразено още сутринта от министъра на вътрешните работи Герхард Карнер:

"Аз съм твърдо "за" да бъде отложено разширяването на Шенгенската зона с България и Румъния, тъй като към момента намирам за неправилно да разширяваме система, която не функционира. Имаме над 100 000 случая на нерегистрирани мигранти, пресекли източната ни граница. Трябва да проследим дали системата ще започне да функционира, така че Австрия и други страни да не се сблъскват със сегашния поток от нелегални мигранти".

Министърът на миграцията на Нидерландия Ерик ван дер Бюрх изобщо не се появи пред журналисти нито на влизане, нито на излизане от заседанието. По-късно стана ясно, че Нидерландия настоява за България да бъде изготвен доклад по Механизма за сътрудничество и проверка - практика, преустановена от Еврокомисията преди две години. Това припомни и еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, която изрази разочарование от днешното решение на Съвета:

"Бих искала да се обърна и към гражданите на Румъния и България - вие заслужавате да сте пълноправни членки на Шенген. Вие заслужавате да получите достъп до свободното движение в шенгенското пространство. И бих искала да ви кажа, че не съм разочарована, но така или иначе, споделям разочарованието си с гражданите на двете страни. Разбира се, ролята на Комисията е да бъде оптимистично настроена и да предприеме следващите действия. Ние ще направим това и съм убедена, че ще постигнем присъединяването на България и Румъния по време на този мандат. Това ще бъде мой приоритет".

Че двете страни са готови за Шенген смята и министърът на вътрешните работи на Чехия Вит Ракушан: "Според мен, Румъния и България са готови за членство в Шенген. Аз съм много благодарен на двете страни за цялата работа, която свършиха пред последната година и последния месец. Убеден съм, че времето им ще дойде скоро".

Министър Ракушан уточни, че от правна гледна точка разделянето на България и Румъния не е възможно, след като се появиха спекулации за такъв вариант.

След като този топ приоритет на изтичащото чешко председателство на ЕС не беше осъществен, очакванията се прехвърлят към идващото от Нова година шведско.

Министър Иван Демерджиев е разговарял с шведския си колега и е получил уверения, че усилията в полза на страната ни ще продължат. Австрия е конструктивно настроена, смята той:

Запитан от "Хоризонт" дали ще предприемем ответни мерки срещу Австрия и Нидерландия, министър Демерджиев отговори лаконично:

"В момента обмисляме диалог, когато се изчерпят средствата за конструктивен диалог, ще ви кажа кои са следващите стъпки."

Темата "Шенген" стана фокус и на политическите реакции у нас. Парламентарно представените политически сили коментираха в Народното събрание решението, взето в Брюксел:

От ГЕРБ смятат, че решението е вредно за единството на Евросъюза, особено в сегашната геополитическа обстановка.

Бившият външен министър Екатерина Захариева посочи, че това е неприемливо, защото България е изпълнила всички условия още през 2011-а и е инвестирала много средства за опазване на външната граница:

"Да престанат да измислят аргументи, които категорично не съответстват на шенгенските условия. Когато български министър-председател, в случая господин Петков, обикаля европейски и световни столици, да обяснява колко е зле в България, как от него започва всичко, всъщност дава аргументи на скептичните държави и е част от причината България в момента да има "не", коментира Захариева.

От "Продължаваме промяната" обвиниха ГЕРБ. Съпредседателят на формацията Кирил Петков каза, че в свои разговори с европейски лидери, те са изразявали съмнение, че ако Бойко Борисов се върне на власт и старите практики ще се върнат отново: "Те казаха: "Ние не сме били слепи нито за "Капитан Андреево", нито за "Росенец", така че ние имаме голям страх, че ако се върне правителство, контролирано от ГЕРБ, старите практики ще се върнат отново". Аз вярвам, че България заслужава да бъде в Шенген. Ние не сме втора категория хора. Вместо да правим агресивна реторика, трябва да си свършим работата", каза Петков.

"България трябва да предоговори условията за членство, или изцяло да излезе от Европейския съюз" - е категоричната позиция на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов:

"Очеизвадно става вече с оглед на това решение, което беше взето, че Европейският съюз всъщност държи България като в "студен резерв", който винаги трябва да си остане студен. И затова всъщност с това решение стана очевидно, очеизвадно ясно, лицемерието на тази евроатлантическа шайка".

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов посочи, че няма за какво да се сърдим. Това, което е необходимо, са реформи и най-вече в прокуратурата:

"Реформи. Трябва да си стегнем службите за сигурност, граничния контрол, правосъдието, всички структури, които трябва да се борят с корупцията - нещо, което България не може да направи и това спъва възможността ни да се интегрираме в Европейския съюз".

"Поредното оставане отвън е несправедливо спрямо България и българския народ" - заяви и Александър Николов от "Български възход", пише bnr.bg.


#Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай