Скандали и разправии в НС заради оръжието за Украйна (ОБЗОР)

Скандали и разправии в НС заради оръжието за Украйна (ОБЗОР)
A A+ A++ A

Скандали, безредици и сериозни нарушения на правилата белязаха деня в Народното събрание. Поводът - военната помощ за Украйна.

Заради класифицирана информация заседанието беше засекретено, но изненадващо депутати от левицата започнаха да излъчват дебатите на живо в социалните мрежи, а това предизвика огромен хаос.

Гласуването беше предшествано от тричасова съпротива от страна на БСП, които получиха подкрепа единствено от „Възраждане”.

А заради несъгласие с партийната позиция, левицата реши да изгони от парламентарната група на БСП един от своите. Така 48-ото Народно събрание вече има първия независим депутат в лицето на Явор Божанков.

Точката за военната помощ за Украйна влезе като първа в дневния ред на парламента.

„Разглеждането на точките ще стане в закрито заседание”, обяви Росен Желязков, заместник-председател на Народното събрание.

Това сериозно ядоса БСП.

„Какво се случи снощи, че днес искате първа точка на Народното събрание да бъде тази”, попита Борислав Гуцанов от БСП.

Последваха редица опити на социалистите да разместят дневния ред, но всички бяха неуспешни.

„14 точки една по една - коалицията на войната казахте, че не са ви важни. А ви интересува да вкарате България във война”, заяви Георги Свиленски, БСП.

„Ако продължавате да твърдите, че има коалиция на войната, разбирам, че искате да се представите с „Възраждане” за коалиция на мира. На руския мир”, отговори Христо Иванов – съпредседател на „Демократична България”.

Така заседанието продължи при закрити врата.

Но избухна нов скандал. Депутати от БСП излъчваха на живо секретното заседание.

Последва прекъсване и Председателски съвет. След което заседанието официално продължи пред камерите, а напрежението отново ескалира след като Явор Божанков от БСП взе думата и се обяви срещу позицията на партията.

„Русия, Северна Корея, Сирия, Беларус - само диктаторски режими. От друга страна е свободния демократичен свят. Дори Сърбия е заела категорично своята позиция. Дори Сърбия! Нормално е много български граждани да бъдат объркани, защото дори президента на РБ Румен Радев, военен и човек е с опит каза: „Очевидно е, че Русия ще спечели тази война. След време ще ни съдят за това как сме гласували, какво сме казали. Такъв ден наистина ще дойде”, заяви Явор Божанков.

Изказването доведе до вълна от бурни реакции както от чужди, така и от свой.

„Господин Божанков, чест ви прави, че заемате коренно противоположна позиция на вашата парламентарна група. Само че се притеснявам за вас другият път да не ви изпратят по-далеч от кактусите”, каза Стоян Таслаков от „Възраждане”

„Аз съм напълно убеден в своята позиция, с ясно съзнание какво може да има тя за мен. С ясно съзнание какви последствия може да има тя за мен. Аз мога да ви кажа едно – Русия няма да спечели тази война”, каза Божанков.

„Да, и в нашата група, както и в другите групи, има хора с различно мнение”, заяви Корнелия Нинова.

Оказа се обаче, че различното мнение в БСП доведе до атака от партията. Минути по-късно БСП единодушно изключи Явор Божанков от парламентарната група.

Мотивът - изказването и гласуването му не са съгласувани с общата позиция на партията, предаде Нова тв.








#НС #скандали #оръжие за Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"