ИПИ: В нито един сектор повишението на заплатите не успява да догони поскъпването

ИПИ: В нито един сектор повишението на заплатите не успява да догони поскъпването
Pixabay
A A+ A++ A

/КРОСС/ Покачването на цените у нас се усеща от всички, но не еднакво. Това става ясно от проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ).

В кои области инфлацията е най-висока и къде парите на работещите са се стопили най-бързо?

Рекордно висока инфлация и увеличаващ се дял на домакинствата, които трудно покриват разходите си. Това са част от констатациите на националната статистика в годината, в която цените у нас бележат исторически пик.

В същото време според ИПИ ръстът на заплатите изостава средно с 3 пункта спрямо поскъпването. Разликата по области обаче е значителна. Инфлацията се отразява най-слабо във Враца. Сходни са резултатите и във Видин, Благоевград и София-област. На другия полюс остават Смолян, Ямбол и най-вече Разград, където заплатите изостават с повече от 10 пункта от инфлацията.

Правим проверка в три от областите - Ямбол, където трудно се справят, столицата, която е по средата, и във Врачанско, където почти догонват поскъпването.

Във Враца заради АЕЦ „Козлодуй" статистиката отчита средна брутна заплата от 1614 лв. Но хората усещат инфлацията с пълна сила. Заплатите са по-скоро около 1100-1200 лв., казват хора от града. Подобна на средната заплата и над нея е реална само за работещите в атомната централа.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) в София средната работна заплата наближава 2400 лв.

Отиваме на другия полюс - там, където поскъпването се усеща най-много. Според статистиката - средната заплата за Ямбол е 1353 лв. месечни.

Причина за голямата разлика между областите е в развитието на отделните отрасли в тях, казват икономисти. Във Враца например е развита енергетиката.

„Там, където виждаме най-голямо изоставане, са икономически слаби области. Там говорим за забавяне на заплатите спрямо ръста на инфлацията с 10 пункта. Тоест да речем, че ако инфлацията е 16-17 процента, то ръстът на заплатите е с 10 процента", обяснява икономическият експерт Адриан Николов. Той напомня, че средната заплата е фактор, който е повлиян от големите разлики в отделните сектори.

„Ако вземем София за пример, ножицата е между над 4000 лв. брутно месечно за IT сектора, до 1000 лв. брутно за хотелите и ресторантите. Във Враца ситуацията е сходна", обяснява експертът.

Разлика има не само в заплатите, а и в цените на регионално ниво. Според онлайн платформа вечеря за двама в ресторант във Враца например струва около 50 лв. В София - над 70 лв., а в Ямбол - около 40 лв.. Цената на хлябът в София е около 1,90 лв. ,а в другите два региона - 1,60 лв. 12 яйца в във Враца ще ни струват 3,40 лв., в София - близо 5 лв., а в Ямбол - 3,60 лв.

Официални данни за цените по общини обаче няма - поради което е трудно да се изчисли инфлацията по райони. Друга тревожна тенденция - в нито един сектор повишението на цените не успява да догони поскъпването.

По последни данни - ръст в доходите си са имали 1/3 от домакинствата. Но 75% от тях трудно покриват ежедневните си разходи.


#заплати #поскъпване #ИПИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?