Студен фронт носи валежи, силен вятър и гръмотевици

Студен фронт носи валежи, силен вятър и гръмотевици
Pixabay
A A+ A++ A

През нощта срещу неделя над по-голямата част от страната ще е предимно облачно. След полунощ над западните и централни райони ще превали и дъжд. Ще продължим да духа умерен вятър от югозапад, който обаче над Източните райони ще се усили до силен.

Минималните температури ще се повишат и ще са между 9°С и 12°С. Най-високи ще са стойностите им по Черноморието и Югозападна България - до 13-15°С.

Следобед ще настъпи коренна промяна на времето.

Вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да прониква студен въздух. Очакваме да се образуват и гръмотевични бури, като по-значителни ще са валежите над Южна и Източна България.

Максималните температури все още ще останат високи и ще са пролетни със стойности около 13-16°С. По-ниски ще са над Северозападна и Западна България – до 8-12°С.

Предупреждение за лошо време

Екипът на MeteoBalkans издава карта с предупреждения за очаквано лошо време, валидни за неделя.

Жълт код: Издаваме код за краткотрайни, но интензивни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20л/кв.м.

Предупреждение за силен вятър

Според регионалния модел SPM очакваните пориви на вятъра на места ще надминат 80-100 км в час.

Жълт код – ще духа умерен и силен вятър. Поривите му ще достигат 55-70 км/ч.

(Съвети: при жълт код – БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ за възможни летящи във въздуха предмети, счупвания на клони и отломки.)

Оранжев код - ще духа силен до бурен вятър. Поривите му ще достигат 70-90 км/ч.

(Съвет: при оранжев код - БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ за възможни по-големи щети като структурни повреди по сгради, изкоренени дървета, счупвания на клони и летящи предмети. Възможни са и проблеми в електроснабдяването.)

Времето в София:

През деня ще преобладава променлива облачност. Следобед вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да прониква студен въздух. Очакваме да превали и дъжд. Възможни са и гръмотевици.

Минималните температури ще се повишат и ще са между 9-10°С, а максималните - около 14-15°С. Следобед те ще се понижават.

Времето в планините:

Ще остане предимно облачно с валежи от дъжд, като на места в Рило-Родопският масиви те ще са значителни по количество.

Очакваните максимални температури ще са все още необичайно високи за сезона, като на 1200 метра ще са около 10-12°С, на 2000 метра - около 5°С.

Следобед ще настъпи корена промяна на времето. Вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да прониква студен въздух. На места ще се образуват и гръмотевични бури. С понижението на температурите над северозападните планински райони ще превали и сняг.

Времето по Черноморието:

Облачността ще е променлива. Привечер ще започнат и валежи от дъжд. Ще продължи да духа силен вятър от югозапад. Максималните температури ще се повишат и ще са между 12°-16°С. Вълнението на морето ще бъде около 3-5 бала.

Прогноза за фини прахови частици:

Не се очакват замърсявания.

Времето на Балканите:

В по-голямата част от Балканите облачността ще е променлива, следобед - и с валежи от дъжд, по-значителни над Черна гора, Албания и Гърция. В крайните северозападни райони и в планините валежите ще са от сняг.


Източник: MeteoBalkans

#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници