Приятел №1 на президента: Утре очаквам да има редовно правителство

Приятел №1 на президента: Утре очаквам да има редовно правителство
A A+ A++ A

Настоящият военен министър Димитър Стоянов, който се счита за един от най-доверените до държавния глава Румен Радев смята, че утре България ще има редовно правителство. На заседанието на комисията по отбрана, на което бе одобрена военната помощ за Украйна, той изрази увереност, че утре парламентарната криза ще бъде разрешена.

Министърът говори и заместващите самолети, които трябва да осигурим, докато пристигне първата пратка от 8 F-16 от САЩ.

„За заместваща платформа за изтребителната авиация – очакваме да пристигне оферта тази или другата седмица от Швеция. Франция бяха преди една седмица на посещение в авиобаза „Граф Игнатиево“ и „Безмер“, за да направят оценка на възможностите на авиационните бази. Вчера имахме посещение от Израел. Процесите се движат, но най-вероятно времето няма да ни стигне, защото очакваме утре да имаме редовно правителство“, коментира министърът.

Рискове за националната сигурност има, защото конфликтите са твърде близо до страната ни, но реална заплаха към момента няма, заяви той в отговор на въпрос дали страната ни ще бъде въвлечена във войната, след като предостави въоръжение на Украйна.

Военната помощ, която България ще предостави на Украйна, няма по никакъв начин да накърни способностите на Българската армия. Това обясни служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти след края на заседанието на парламентарната комисия по отбрана.

Депутатите от комисията подкрепиха на второ четене законопроект за ратифициране на Споразумението между министерствата на отбраната на България и на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. "За" гласуваха 13 депутати, двама - "против", а един - "въздържал се".

Рискове за националната сигурност има, защото конфликтите са твърде близо до страната ни, но реална заплаха към момента няма, заяви Димитър Стоянов в отговор на въпрос дали страната ни ще бъде въвлечена във войната, след като предостави въоръжение на Украйна.

След ратификацията в Народното събрание има още една крачка – президентът Румен Радев трябва да издаде указ, който да потвърди законопроекта за ратифициране на споразумение между министерствата на отбраната на България и Украйна, уточни Стоянов.

„Докато не излезе в Държавен вестник, няма как да предоставим исканата техника на украинската страна“, каза още министърът.

Има желание от един съюзник да предостави техника на България, но разговорите са в твърде начален етап, каза Стоянов по повод евентуалната възможност страната ни да получи заместващо въоръжение, след като изпрати помощ на Украйна.

#Димитър Стоянов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай