580 души са арестувани из страната при акция срещу дрогата

580 души са арестувани из страната  при акция срещу дрогата
A A+ A++ A

Близо 580 души са арестувани при акцията срещу наркотици. Образувани са 470 досъдебни производства, каза пред медиите главният секретар на МВР Петър Тодоров на брифинг в Министерството на вътрешните работи във връзка с противодействие на разпространението на наркотици в района на училищата. Акцията започна на 7 декември.

По думите му от началото на специализираната акция са извършени повече от 3000 проверки в района на училищата за наркоразпространение, като подчерта, че проверките ще продължат и занапред.

Вицепремиерът и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев посочи, че един от приоритетите на служебното правителсто е било да направи така, че хората, които разпространяват наркотици, да нямат достъп до децата и българските училища.

По отношение на разбития снощи логистичен център в село Джулюница министър Демерджиев разкри, че са били задържани над 200 кг канабис, който е бил пакетиран и готов за пласиране за училищата в Лясковец, Горна Оряховица и др.

„Вчера стигнахме високо в една такава престъпна верига. Сред нашите приоритети беше хората, които разпространяват наркотици, да нямат достъп до децата и училищата. Успяхме да стигнем доста високо, помогна и акцията „Бяло“, вчера заловихме над 200 кг наркотични вещества. По темата наркотици ние сме на едно мнение с прокуратурата и са все повече темите, по които сме на едно мнение“, каза Демерджиев.

Министър Демерджиев подчерта, че действията на МВР ще продължат и извън територията на България, тъй като държавният глава на Турция е дал указания на турския вътрешен министър да съдейства на страната ни, включително за разпространението на наркотици и за каналджийството.

„В неделя ми предстои посещение в Турция, там ще дам данни на вътрешния министър“, обяви той.

„За съжаление все повече дилъри стават ученици. Те са не само извършители, те са и жертви. В Джулюница разпространителят е 16-годишен ученик – той е както извършител, така и жертва на наркобандите”, каза Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор и директор на Националната следствена служба.

По думите му намереният канабис се равнява на 200 000 дози.

И Демерджиев, и Сарафов изтъкнаха, че другият голям проблем в страната е нелегалният трафик на мигранти.

#Иван Демерджиев #акция #наркотици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"