Apple ще позволи външни приложения и магазини

Apple ще позволи външни приложения и магазини
A A+ A++ A

Apple планира да разреши на потребителите да инсталират приложения от трети лица, т.е. онлайн магазини различни от официалния на компанията, съобщава Bloomberg. Това е значителна промяна в политиката на Apple, която от самото създаване на iPhone държи да се използва само нейният официален магазин.

Причината за решението е изискване на Европейския съюз. С влизането в сила на новия закон за единен цифров пазар, се възвеждат изисквания, които не позволяват една компания да контролира цяла екосистема.

Apple например държи да има пълен контрол над своите устройства. Екосистемата на компанията е затворена и не могат да се инсталират приложения от трети източници извън официалните магазини на Apple, без да се правят софтуерни модификации на устройствата. Това пък е забранено от компанията и прекратява гаранцията.

ЕС обаче иска единният цифров пазар да бъде по-отворен и да не може да се упражнява пълен контрол над дадена платформа само от една или две фирми. Ако Apple иска да може да продължава да продава устройствата си в ЕС, а тя иска, ще трябва да се съобрази с изискванията.

Според източниците на Марк Гърман, Apple може да разреши инсталирането на приложения от други онлайн магазини, както и инсталирането на самостоятелни приложения, изтеглени произволно от интернет, в iOS още следващата година. Окончателното решение не е взето, но реално компанията има срок до 6-ти март 2024 г. да е в рамките на закона.

А това означава, че именно iOS 17, която се очаква през есента на следващата година, ще е най-подходящото време и своеобразна последна възможност за Apple да се съобрази с регулациите. Източниците твърдят още, че в момента Apple търси вариант как да балансира изпълнението на изискванията, но и да запази поне част от контрола и мерките за сигурност. Например да направи система за верификация на приложенията, които се инсталират от външни източници или да се добавят такси.

Новият закон има и други изисквания - приложенията да могат да използват платежна система по свой избор, а да не им се налага конкретна платформа, както прави Apple в момента. Също така чат приложенията трябва да са взаимосъвместими и да могат да се изпращат съобщения между тях дори и единият получател да не използва същата услуга. Това означава, че ще са нужни промени и в iMessage, като Apple все още обмисля как да ги реализира.

#айфон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"