В IT-сектора у нас работят 50 000 души, но като за 200 000

В IT-сектора у нас работят 50 000 души, но като за 200 000
A A+ A++ A

Милиард и 270 милиона лева данъчни постъпления се очаква да внесе в хазната IT-браншът. Това сочи проучване на Българска асоциация на софтуерните компании. АйТи браншът припомни отново несъгласието си с предложенията за вдигане на осигурителен доход на 4200 лева.

В софтуерния сектор има заети 50 000 души, които са с продуктивност на 200 000, отчитат данните на асоциация на софтуерните компании. Затова статистиката посочва, че ръстът на внесените данъци тази година, спрямо 2021-на е с 214 милиона лева повече. Като проблеми секторът вижда състоянието на икономиката и данъчно – осигурителната политика. Остава резервиран и към идеите за вдигането на осигурителен доход.

В следващите пет години ИКТ индустрията ще се нуждае от над 9000 нови попълнения. За този период обаче ще завършат само около 2600. Затова секторът призова за повече политики в училищата. Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов каза, че в образованието може да се направи най-много за сектора. Държавата остава длъжник за начините на привличане на хора отвън. Посочи и необходимостта от промяна на националната ни политика към грижа за компаниите, които вече са в страната.

#IT

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"