В. "Вашингтон пост": Русия унищожава икономиката на Украйна

В. "Вашингтон пост":  Русия унищожава икономиката на Украйна
Фейсбук/Ирина Оснач
A A+ A++ A

На среща при закрити врата в Националната банка на Украйна, проведена миналата седмица, високопоставени служители са се запознали с нови прогнози, че опустошената от войната украинска икономика може да пострада още повече, пише в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

В продължение на два месеца руските сили подлагат критична инфраструктура на Украйна на непрестанни ракетни атаки и нападения с дронове и я унищожават. Нанесените щети развенчаха предварителните икономически прогнози. Преди тези удари изчисленията на украинските власти показваха, че Киев ще се нуждае от поне 55 милиарда долара чуждестранна помощ за следващата година, за да покрие основните си разходи.

След като обаче енергийните системи на Украйна бяха сериозно повредени и като се вземе предвид, че вероятно ще има още руски атаки, някои представители на властите са на мнение, че нуждата от средства рязко ще се увеличи.

На срещата си миналата седмицата представителите на украинската централна банка са обсъдили до какви сценарии може да се стигне, ако руските атаки се засилят. Според тях е възможно да има масово бягство на хора от Украйна, като тези хора, разбира се, биха взели със себе си средствата, с които разполагат. Това би довело до срив на украинската национална валута, тъй като бягащите биха се опитали да обменят гривните си за евро или долари, отбелязва "Вашингтон пост".

Друга опасност, която съзират представителите на централната банка, е рискът украинското правителство да бъде оставено без международни валутни резерви. Ако това се случи, правителството вече няма да може да плаща за вносни продукти и услуги от критична необходимост и ще спре да изпълнява задълженията си по покриването на външния дълг - сценарий, известен като валутна криза.

Според източник на "Вашингтон пост", запознат с доклад на представителите на украинската централна банка, който поиска да остане анонимен, според един от най-тежките сценарии икономиката на Украйна може да се свие с още 5 процента през следващата година (тази година тя се сви с 33 процента). Свиването на икономиката може да достигне и до 9 процента през следващата година, като всичко зависи от това колко тежки ще са ударите, които нанасят по Украйна руските сили, заяви във вторник украинският премиер Денис Шмигал на международна дарителска конференция за Украйна в Париж.


#Русия #унищожаване #украинска икономика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници