Само за 24 часа: 4 потресаващи случая на домашно насилие в Пловдив

Само за 24 часа: 4 потресаващи случая на домашно насилие в Пловдив
A A+ A++ A

Четири случая на шокиращо домашно насилие, само в рамките на 24 часа в Пловдив. При един от тях, известен пловдивски бизнесмен е пребил жестоко съпругата си. Прокуратурата в града обяви, че предприема спешни мерки за борба с такива посегателства.

Късно снощи 44-годишен бизнесмен пребива съпругата си в семейното им жилище. Двете им деца в този момент отсъствали. По данни на прокуратурата от ревност мъжът редовно ги заключвал и инсталирал подслушвателни устройства в мобилните им телефони.

„Заварва съпругата си да говори по телефон, който той не е виждал и на който не е поставил подслушвателно устройство, което да я следи. Взима една тенис ракета и с тази тенис ракета започва да я бие”, обясни Атанас Илиев, зам.- районен прокурор на Пловдив.

Въпреки тежките травми, жената успява да избяга и стига до болницата. Тя е оперирана по спешност, а мъжът - задържан.

„Там лекарят я познава, защото 2018 година тази същата жена пак с травми е била при него и му заявила, че е паднала по стълбите”, обясни Атанас Илиев.

Пак снощи полицията и прокуратурата получават още три сигнала - за мъж, който пребил съпругата си пред двете им деца и се опитал да я насили, за син, освободен предсрочно от затвора за убийство, който пребил майка си.

А 95-годишна жена е в кома, след като 45-годишния й внук я пребил.

Той редовно е пребивал 95-годишната си баба, тормозейки я за пари, докато, също преди два дни, последният побой бил толкова жесток, че съседи са повикали бърза помощ.

Насилникът е бившият полицай Иван Дачев и син на дългогодишния кмет на община „Марица“ Запрян Дачев е арестуван за жестокия побой, който нанесъл преди два дни на възрастната си баба, научи Радио Пловдив.

В последните месеци мъжът живеел с 95-годишната си баба в едно жилище, като постоянно тормозел и биел болната и трудноподвижна жена. Иван Дачев системно злоупотребявал с алкохол, като преди два дни, на 13-ти декември вечерта отново в пияно състояние вдигнал скандал на баба си, като ритал и удрял по главата и тялото, след което си легнал. На следващия ден той отново я пребил жестоко, този път почти до смърт. Когато пристигнала наетата да се грижи за нея болноглредачка, тя заварила ужасяваща кървава картина из цялата стая.

Внукът безразлрично излъгал, че баба му е паднала от леглото, но жената повикала пълиция и бърза помощ. В момента старицата е в болница в кома и с опасност за живота, а побойникът ще бъде съден за тежкото престъпление, за което може да получи от 3 до 15 години затвор. Иван Дачев бе уволнен от полицията преди повече от десет години след разследване, разкрило множество злоупотреби и нередности.

Всички извършители са арестувани и ще бъдат съдени по тежки членове от Наказателния кодекс, но тук вече се налага и съдействието на обществеността, за да се води безкомпромисна борба с домашното насилие, призова прокурор Атанас Илиев.

Нито една от тези жертви не е подавала сигнали за насилие преди. Според съдебния психолог Невена Божилова, срам, страх и липса на смелост са причините жертвите често да не търсят помощ.

„Не мълчете. Има кой да ви помогне. Мълчанието може да доведе до много по-страшни резултати. За съжаление от началото на годината до ноември 20 жени загубиха живота си”, казва тя.

Прокуратурата, полицията и неправителствени организации започват ежемесечни кампании срещу домашното насилие. И се заканват да бъдат безкомпромисни, съобщава НОВА.

#домашно насилие #Пловдив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »