Пеканов: Отхвърлен законопроект блокира искането на 724 млн. евро от ЕК

Пеканов: Отхвърлен законопроект блокира искането на 724 млн. евро от ЕК
Стоп кадър/БНТ
A A+ A++ A

Първият транш от 2 милиарда и 700 милиона лева по Планът за възстановяване и устойчивост са преведени днес от Брюксел и са по сметките на финансовото министерство, обяви служебният вицепремиер по европейските средства Атанас Пеканов.

Част от парите отиват за изграждане на третата линия на метрото в София и за новите проекти за енергийна ефективност, за възобновяемите енергийни източници на покривите и за външно изкуствено осветление в общините.

Пеканов обаче констатира, че в парламента има забавяне по законопроектите необходими за да поиска страната ни второ плащане.

Вицепремиерът отново повтори, че парите по плана, по който остават още 9 милиарда лева и още 5 транша, ще се дават срещ уизпълнени реформи. Той разкритикува депутатите за отхвърлен законопроект – този за защита на лицата, които публично оповестяват информация за нарушения.

„Ние вече сме в наказателна процедура, така или иначе е трябвало да го въведем още преди две години, и българските граждани ще плащат санкции, ако не го въведем.

За нас обаче е неприемливо, разочароващо, отхвърлянето. Знаете, че ако беше приет на първо четене, можеше да се правят много изменения между първо и второ четене. А текущото отхвърляне на закона спира този процес и реално блокира възможността България да поиска второто искане за плащане в обозримо бъдеще. То е на стойност 724 милиона евро.“

Общо 16 са законопроектите, които трябва да ес приемат от парламента. Няма риск от загуба на средства, има риск от забавяне, което ще се отрази на проектите, каза Пеканов. Той напомни, че те трябва да са изпълнени до края на 2026 г.

На въпрос на БНР при оке от плащанията страната ни трябва да изпълни изискването за намаляване с 40% но вредните емисии от топлоцентралите, Пеканов отговори:

„2026 година, това е крайната цел. Дотогава трябва да са намалени емисиите с 40%. Има и стъпки, които трябва да се случват във времето дотогава, но те не са в момента на дневен ред за второто и третото плащане“.


#атанас пеканов #план за възстановяване #евросредства #плащане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"