Няма невъзможно у нас! Ски зоната в Банско напът да стане като алпийския Гармиш

Няма невъзможно у нас! Ски зоната в Банско напът да стане като алпийския Гармиш
A A+ A++ A

С по-високи цени ще сурвакат скиорите зимните ни курорти. След поскъпването от средно 20% на настаняванията в хотелите, идва ред и на лифт картите. Засега само в Банско са обявили новата тарифа за тази зима, докато другите два големи курорта - Пампорово и Боровец, странно мълчат.

На 16 декември Банско официално откри ски сезона въпреки липсата на сняг. Фирмата концесионер на пистите публикува по-високи цени от миналогодишните.

Цената на дневната карта за единствения лифт, с който разполага ски зоната е 90 лв. при 79 лв. миналата зима. Сезонната карта поскъпва с 200 лева - от 1500 на 1700 лева. Също около 14% по-скъпи са и дневните карти за младежи - 80 лв. и деца - 45 лв. Двудневната карта за възрастен е 170 лв., а тридневната - 260 лв.

Също на 16 декември бе открит ски сезонът и в един от най-известните алпийски курорти - Гармиш-Партенкирхен в Германия, който разполага с десетки писти и лифтове. Курортът обяви и тазгодишните си цени - 55 евро за еднодневна карта за възрастен, 44 евро за младежи и 27 евро за деца. За семейства с деца обаче са предвидени големи оттъпки, при което карането на ски в алпийския курорт може да излезе дори по-евтино от родното Банско.

"Нямаше как да не вдигнем цените на лифт картите при това поскъпване на електроенергията и на горивата", коментира преди ден пред Нова тв Иван Обрейков, маркетинг директор на концесионера в Банско "Юлен". Впечатление прави, че фирмите продължават да оправдават повишението на крайните си цени с поскъпване на електроенергията, независимо от компенсациите, които получават и които парламентът гласува да станат още по-високи от 1 януари.

Въпреки ръста на цените зимните ни курорти очакват много силен сезон. След премахването на ковид-мерките се очертава много интензивно пътуване тази зима както от страна на чуждестранни гости, така и на български туристи. Само за коледно-новогодишните празници се очакват около 500 хил. пътувания, посочиха от Института за оценки и анализи в туризма

„Туризмът се завръща към нормалното. Очакваме да надхвърлим 1.2 млн. туристи за целия зимен сезон. Това е 12% над предишната година“, посочи Константин Занков от Института за оценки и анализи в туризма. Очакваните чужди туристи в зимните курорти са основно от Великобритания, Румъния, Израел, Северна Македония и Гърция. Но и тази зима българските туристи ще са водещи.

КЪДЕ Е НАЙ-ИЗГОДНО В ЕВРОПА?

На фона на поскъпването на зимната почивка за поредна година Боровец и Банско се озоваха на челни места в британската класация на Post Office Travel Mone за най-евтините места за ски ваканция в Европа. Класацията е направена чрез сравнение на няколко основни разхода за шест дни на човек, сред които са цената на лифт карта, наемът на ски екипировка и полудневни уроци с инструктор, чаша кафе, чаша "Кока Кола", чаша вино, бутилка бира и обяд край пистите.

Бopoвeц е нaй-изгодният cĸи ĸypopт с разходи за £506.03 (1152.18 лeвa). През минaлaтa гoдинa cyмaтa e билa c близo 16.5% пo-ниcĸa или £434.51 (989.34 лeвa).

В тазгодишната класация за първи път Бaнcĸo отстъпва второто място на италианския ски курорт Бардонекия. Ски ваканцията в намиращото се близо до Торино курортно градче излиза по-евтина по изброените по-горе показатели със среден разход на ски пистите за шест дни от £512.61 (1167 лева).

За Банско тези разходи излизат £537.08 (1222.88 лeвa). В сравнение с миналата година 6-днeвният пpecтoй е поскъпнал с около 10%.

Ето и пълната класация топ 10 на най-евтините ски курорти в Европа за 2021 г.:

  1. Боровец, България
  2. Бардонекия, Италия
  3. Банско, България
  4. Саузе, Италия
  5. Сестриере, Италия
  6. Ла Тюил, Италия
  7. Елмау, Австрия
  8. Морзин, Франция
  9. Червиния, Италия
  10. Рука, Финландия

Източник: "Сега"

#Банско #ски писти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"