Партията на президента с комфортна преднина на парламентарните избори в Украйна

Партията на президента с комфортна преднина на парламентарните избори в Украйна
Привърженици на „Партия на регионите", близка до президента на Украйна Виктор Янукович, празнуват в неделния ден след изборите за Върховна Рада, на които партията си осигури комфортна преднина. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Близката до президента Виктор Янукович „Партия на регионите" води убедително в резултатите от изборите за 450-местния парламент на Украйна.

Опозицията около блока на бившия премиер Юлия Тимошенко не успя да излезе напред, преде БГНЕС.

След преброяване на 20% от протоколите за изборите за Върховна Рада в Украйна, управляващата партия продължава да бъде лидер.

„Партията на регионите" засега има 37,57% от гласовете, опозиционната „Баткившчина" (Отечество), както и по-рано, е на второ място с 20,06%. На трето място е Комунистическата партия с 15,54% съобщава интерактивното табло в Централната избирателна комисия на Украйна.

Четвърта е партията УДАР на световния шампион по бокс Виталий Кличко печели 12,34%, а на пето е националистическата „Свобода" със 7,06%.

Останалите участвали на изборите не успяват да преодолеят 5%-та бариера за влизане във Върховната Рада. Една от тези партии е основаната от футболиста Андрий Шевченко „Украйна напред" , която получи под 2%.

Пред урните са се явили 57,99% от избирателите.

Социологическите допитвания преди вота показваха, че коалицията между „Партията на регионите", близка до президента Виктор Янукович, компартията и една центристка формация ще спечелят победа, макар и с малко мнозинство.

Всъщност въпросът е за посоката, която ще избере партия УДАР. Евентуалната коалиция на Виталий Кличко с формацията на Юлия Тимошенко може да разлюлее парламентарното мнозинство на управляващата партия.

Спортната звезда Кличко заедно с по-малкия си брат боксьор Владимир, бяха непримирими критици на сегашното управление.

Работейки като избраник в столичната местна власт, Виталий Кличко търси национална роля. „Убеден съм, че ще можем да обединим цялата опозицията около нас в нов парламент," заяви суперзвездата в интервю за германски вестник непосредствено преди гласуването.

Половината от Върховната Рада се избира по партийна листа, а другата половина чрез мажоритарен вот.

В едномандатните окръзи побеждава кандидатът, събрал просто мнозинство от гласовете, а в случай на равни резултати се провежда втори тур.

„Партията на регионите", най-вероятно ще засили позициите си, след като станат известни данните от едномандатните райони. Очаква се тя да получи комфортно мнозинство във парламента на Украйна, смята директорът на Информационно-аналитическия център за изследване на обществено-политическите процеси в постсъветското пространство към Московския държавен университет „Ломоносов" Алексей Власов.

Власов отбелязва, че от влизащите в парламента политически сили коалиция с управляващата „Партия на регионите" е възможна само за комунистите или за УДАР.

При това за опозиционната партия на Виталий Кличко, според експерта, влизането в коалиция с управляващите изглежда по-реалистично, отколкото с обединената опозиция „Баткившчина".

Той не изключва възможността партия УДАР да създаде в парламента самостоятелна фракция.

Експертът обръща внимание на високия резултат на националистите на тези избори. „На значителна част от населението в източните и югоизточните части на Украйна, в централните райони просто им омръзна политическото тесте, което разбъркват преди всички избори. А в западната част на страната електоратът, който поддържа националистическата идеология беше пределно мобилизиран да гласува. И това е тревожен сигнал за върховете в Киев, които започнаха, според мен, политическо заиграване с национализма," коментира Алексей Власов.

Той изказва мнение, че „регионалите" или комунистите няма да тръгнат към коалиция с националистите, а вътре в опозиционната коалиция въпросът за коалирането с тази сила може да предизвика много тежка дискусия.

„Не всички, дори от привържениците на Юлия Тимошенко, са готови за обединение с националистите. Това е въпрос на политическо уважение. За Виталий Кличко такава коалиция е малко вероятна," заявява експертът от Московския държавен университет „Ломоносов".

#Украйна #Виктор Янукович #„Партия на регионите" #Юлия Тимошенко #Върховна Рада #„Баткившчина" #Виталий Кличко #Андрий Шевченко #парламентарни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино