Бащи окупираха Парламента, настояват за споделено родителство

Бащи окупираха Парламента, настояват за споделено родителство
A A+ A++ A

Бащи се събраха до северния вход на Народното събрание и раздаваха на депутати листи с искания за промени в законодателството, свързано с родителските права. Организатор на събитието е Асоциация за детско развитие "Член 24".

"Борим се за правата на децата, които трябва да бъдат и с двамата си родители", коментира пред БТА Гален Тодоров.

По думите му в момента българското законодателство лишава децата от достъп до родителите си и по този начин ги уврежда.

"Децата развиват различни видове проблеми като агресия, стрес, слаб училищен успех, мисли за самоубийство, липса на полова индикация, която е много важна за всяко едно човешко същество. Те не могат да се социализират в обществото свободно", посочи Тодоров.

Той обясни, че има внесен законопроект за изменение на Семейния кодекс, който, по думите му, е добър, но може да се подобри още, за да имат по-добри права децата.

В момента Семейният кодекс е този, който вкарва родителите във война, коментира адвокат Карло Луканов, представител на фондация "Бащи за отговорно родителство".

Той обясни, че родителите започват война, когато и двамата искат да бъдат такива, почват да се очернят един друг, отношенията им стават нетърпими, от което страдат децата.

Според него е голям проблем, че България не изпълнява съдебните решения.

"Осем пъти сме осъдени в Страсбург за това, че родители, на които са им присъдени родителски права или имат режим на родителски налични отношения с децата, не могат да ги изпълнят", допълни Луканов.

По думите му системата, която трябва да прави това – държавни или частни съдебните изпълнители – практически не работи.

"Това, което предлагаме, което е внесено в парламента, е предложение за въвеждане на споделено родителство", посочи юристът и добави, че погрешно се смята, че задължително детето трябва да бъде разделено на две.

Карло Луканов твърди, че споделеното родителство означава две неща: юридическите права – двамата родители да участват заедно във всички важни решения за детето, независимо дали са разведени или разделени, и физическото време, като не е задължително то да бъде 50 на 50.

#споделено родителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници