Дянков с прогноза за поскъпването на живота през 2023-а

Дянков с прогноза за поскъпването на живота през 2023-а
A A+ A++ A

„Ще има ново начало в политическия спектър. Не останаха десни политици. С изключение на Мартин Димитров. Хората имат нужда от десен политически обект“, това каза бившият министър на финансите Симеон Дянков в ефира на „7 със 7“ по NOVA NEWS. Следващата година ще е година на политически промени, защото настоящите политици се "поизхабиха“, допълни той.

Дянков каза, че за България годината беше тежка и икономически и финансово. По негови думи предишното редовно правителство много обърка нещата в публичните финанси и през 2023 ще страдаме от това. Дянков смята, че да няма редовен бюджет беше добра идея на служебното правителство, защото иначе в НС щеше да стане "наддаване". Той бе категоричен, че през пролетта ни трябва редовен бюджет.

Финансистът обясни, че високите лихви ще продължат до април – май 2023. Това ще се отрази на заемите и съответно и на домакинствата, посочи той. „България върви към по-големи дългове и лихви по по-големи дългове“, каза Дянков.

Финансистът анализира: „Няма шанс България да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 г. Закъсняхме с редица мерки като намаляване на инфлацията, законодателни промени. Най-ранната дата за влизане в еврозоната е 1 януари 2026 г.“

По негови думи инфлацията е започна малко да намалява, но и в еврозоната намалява и то бързо. Той поясни, че България трябва да стигне под 10 % инфлация, за да говорим за влизане в еврозоната. Дянков бе категоричен, че поскъпване на цени и стоки няма да има при влизане в еврозона, защото България е в система на валутен борд. „Ние сме вече сме в много голяма инфлация“, посочи той. За приемането на еврото той каза, че в по-малките населени места стои въпросът за спестяванията в левове - кога и как ще се обърнат. Това е тема, по която трябва да се говори сега, за да няма проблеми и спекулации когато се приеме еврото, допълни той.

„Важно е да има редовен кабинет до пролетта, за да има редовен бюджет. Ако това не се случи не може да се водят разговори за еврозоната. Това е важно и за влизането в Шенген“, каза Дянков.

Той е оптимист за следваща 2023 – та година. „Тя ще бъде година на ново начало и в политиката и във финансите“, завърши Дянков.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"