Почитаме паметта на Свети Наум Охридски Чудотворец

Почитаме паметта на Свети Наум Охридски Чудотворец
A A+ A++ A

На 23 декември Православната църква чества паметта на Св. преп. Наум Охридски Чудотворец - най-младият от учениците на Светите братя Кирил и Методий. Сведенията за живота му преди пристигането в България са оскъдни, пише БГНЕС.

Има предположения, че е българин от Мизия от благороден произход. Участва в Моравската мисия на Кирил и Методий. По време на пребиваването си в Рим (края на 867 или началото на 868) е ръкоположен от папа Адриан II за свещеник.

След смъртта на Кирил (февруари 869 г.) Наум заминава за Панония и Великоморавия заедно с Методий и другите ученици, където участва в драматичната борба с немското духовенство. След смъртта на Методий (885 г.) се завръща в България, заедно с Климент и Ангеларий. Радушният прием на княз Борис I и всестранната подкрепа на българския владетелски двор в Плиска му осигуряват благоприятни условия за работа.

Той става един от най-вдъхновените организатори на Преславската книжовна школа (886-893 г.). През 893 г., когато Климент Охридски става епископ на Дрембица, Наум напуска Преслав и заема неговото учителското място в областта Кутмичевица в град Девол.

Около 900 г. се оттегля в манастир край Охрид, където продължава просветителската си дейност. През 905 г. изгражда свой манастир, известен днес като "Св. Наум". На смъртния си одър приема монашеската схима. Умира на 23 декември 910 г. Погребан е при северната страна на храма, където мощите му и досега почиват неоткрити. Скоро след това е канонизиран.

На днешния ден имен ден празнуват Бисер, Бисера, Бисерка, Бистра, Наум.

#църква

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »