Скандалните момичета от Pussy Riot уринират върху портрет на Путин в антивоенно ВИДЕО

Скандалните момичета от Pussy Riot уринират върху портрет на Путин в антивоенно ВИДЕО
A A+ A++ A

Нов антивоенен клип пуска руската група Pussy Riot на 24 декември. Песента на момичетата, които често биват описвани като модерни пънкарки, се казва "Мамо, не гледай телевизия!". А в края на клипа едно от момичетата уринира върху портрет на руския президент Владимир Путин, съобщава "24 часа".

Припевът е базиран на думи на пленен руски войник, обърнал се към майка си: "Мамо, тук няма нацисти, не гледай телевизия." Официалният руски дискурс гласи, че Москва е започнала войната (наричана там "специална военна операция) със задачи като тази да "денацифицира" Украйна, която била овладяна от крайнодесни, потъпкващи правата на рускоезичните.

Тази песен на практика е и манифест, с който Pussy Riot отправя към Запада три искания: за отказ от купуването на руски нефт и газ и продажба на оръжия, запориране на сметки и имущество на Запад на руски служители и олигарси и създаване на международен трибунал за войната, където да бъде съден и руският президент Владимир Путин.

"На Путин му се харесва вашето равнодушие, Западът десет години му доставя оръжие", се казва в песента.

"Музиката на нашия гняв, възмущение, несъгласие, укорителен отчаян вик срещу кръвожадните марионетки на Путин, водени от истинско чудовище човекоядец, чието място е в безкрайността на свирепите адски пламъци върху костите на жертвите на тази ужасна война", се казва в изявление на групата. В писмото си музикантите определят управляващите в Русия като "терористичен режим" и "военни престъпници".

Членове на "Пуси райът" като Мария Альохина и Надежда Толоконникова бяха осъдени на две години затвор заради пърформанс в московската катедрала "Христос Спасител" през февруари 2012 г. Година и половина по-късно бяха освободени. В момента те не живеят в Русия.




Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"