Здравка Евтимова: Вярата е и двигателят, и горивото, които ни държат изправени

Здравка Евтимова: Вярата е и двигателят, и горивото, които ни държат изправени
Личен архив
A A+ A++ A

"2022 година беше и е изпълнена със сериозни изпитания. На първо място е войната на Путин в Украйна. Това оставя неминуем отпечатък в мислите ни. Възприемам Коледа като надежда да се върви към слагане на край на тази отвратителна война. В съзнанието ми Коледа е знак за раждане на доброто и на надеждата, че макар и с бавни стъпки и не толкова мощно - доброто ще намери пристан в нашите мисли и постъпки".

Това каза пред БНР писателят Здравка Евтимова.

И допълни, че мирът е още далечно видение за нас, но когато едно видение се постави като цел и насочим стъпките си към него, то става постижимо:

"Цялото ми сърце е насочено към прекратяване на тази война. Тя изправи два славянски, два християнски народа един срещу друг. Путин, който запали тази война, е еднакво виновен и пред украинския, и пред руския народ".

В предаването "12+3" писателят цитира мисъл на Уинстън Чърчил - че доброто време е за слабите политици, а изпълненото с трудности време ще създаде политици, чиито имена утре ще се крещят по площадите:

"Убедена съм, че може би днес в България има млад човек, който не мисли за себе си, а го боли за онова, през което преминават хората в България. Въпросът е да усетим кой е този политик и да насочим доверието си към него. Доверието се гради за години, а се губи за секунди".

По думите на Евтимова вярата е онова нещо, което човек поглежда в моментите, когато е изправен пред огромен избор:

"Това е най-голямата и най-интимната част от съзнанието. Вярата се е родила в гените на човешките същества след милиарди години еволюция. Тя е и двигателят, и горивото, които ни държат изправени въпреки трудностите и отчаянието. Вярата е онази мощна сила, която ни казва, че отчаянието е временно явление. Тъгата ни е необходима, за да можем за ден-два да се отпуснем и да дадем шанс на вярата да обземе и нас, и онези, които срещаме. Вярата никога не може да бъде прекършена... Вярата е като семенцето от лотос, което според легендите може да преживее хиляда години, без да бъде унищожено нито от жега, нито от студ, нито от суховей, нито от мраз. Когато една капчица влага попадне върху това семенце от лотос, върху нашата вяра, то пробива земята, леда, сушата и развява своето бодро зелено знаме, знамето на живота".

Здравка Евтимова е родена в Перник през 1959 г. Завършва английска филология във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". Нейни разкази са издавани в 32 страни на света. Говори и пише на български, английски, френски, немски и руски език. През 2015 г. разказът й "Кръв от къртица" беше включен в учебниците по английски език за гимназиалния курс в Дания; от януари 2019 г. същият разказ е включен в учебник за преподаване знания по литература за прогимназиите в САЩ – 8-и клас. Разказът "Seldom" ("Рядко") е включен в антологията "Best European Fiction 2015" (Най-добра европейска проза 2015 г.) на издателство Dalkey Archive Press, САЩ, 2015. Разказът "Твоят ред е" е един от десетте наградени разказа в световния конкурс за къс разказ на тема "Утопия 2005" в град Нант, Франция. Този разказ е включен в антологията "Утопия 2005 – Десет писатели от цял свят". "Васил" е един от десетте разказа, спечелили в конкурса за къс разказ от цял свят на радио BBC, Лондон за 2005 г. Здравка Евтимова е носител на редица отличия.


#Здравка Евтимова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"