23 спорта ще получат пари от държавата за олимпийска подготовка

23 спорта ще получат пари от държавата за олимпийска подготовка
A A+ A++ A

Общо 55 вида спорт в България ще получат средства от държавния бюджет за постигане на елитни резултати през следващата година. Това постановява новата програма за финансиране на Министерството на младежта и спорта (ММС), утвърдена в последните дни преди коледните и новогодишните празници от служебния министър Весела Лечева.

Разписаната "Програма за олимпийска подготовка и развитие на спорта за високи постижения за 2023 г."(link is external) заменя скалъпената едва в края на първото тримесечие на настоящата година от екипа на Радостин Василев програма за 2022 г., която създаде същински хаос във финансирането на спорта и предизвика напрежение между федерациите и министерството.

"Програмата следва основните принципи на Международния олимпийски комитет, като основната структура е изградена на база постигнати резултати, традиции, устойчивост, социална значимост, конкуренция, фактически промени и съвременни тенденции в развитието на световния спорт", пише в обосновката за 2023 г.

Включени са три основни направления: "Олимпийска подготовка" (23 спорта), "Развитие на спорта за високи постижения - олимпийски спортове" (15 спорта) и "Развитие на спорта за високи постижения - неолимпийски спортове" (17 спорта). Право да кандидатстват с проекти имат само лицензираните спортни федерации с поне 15 регистрирани клуба, както повелява Законът за физическо възпитание и спорт (ЗФВС). Срокът за подаване на документи е 6 януари 2023 г.

"Спортните организации имат много различна специфика. Някои от тях имат веднъж на четири години световни първенства, други - всяка година европейски купи, световни купи, на база на които се определят техните класирания. Трети определят класиранията си посредством ранкинг системи. На базата на тази специфика се изработиха критерии, по които да бъдат оценявани федерациите", заяви министър Лечева.

В първата категория попадат спортове, участвали със свои състезатели на поне едни от последните две олимпийски игри - Рио де Жанейро 2016 и Токио 2020 за летните дисциплини и ПьонгЧанг 2018 и Пекин 2022 за зимните, както и такива, класирали свои отбори на едно от последните две световни и/или европейски първенства за колективните летни спортове. Задължително условие за всички тях е да са включени в програмата на XXXIII летни игри в Париж 2024 или съответно на XXV зимни игри в Милано-Кортина 2026.

Те са разделени на шест подгрупи в зависимост от своята специфика: спортни единоборства с пряк контакт (бокс, борба, джудо, фехтовка); индивидуални спортове без контакт (гимнастика, художествена гимнастика, вдигане на тежести, лека атлетика, плуване); ракетни спортове (тенис, тенис на маса, бадминтон); технически спортове (колоездене, модерен петобой, стрелба, трап и скийт, гребане, кану-каяк); зимни спортове (ски - вкл. сноуборд/ски бягане/ски скокове, биатлон, кънки - вкл. фигурно пързаляне/шорттрек); и колективни спортове (волейбол, баскетбол).

В зависимост от постигнатите успехи през изминалите години, средствата за одобрените спортисти по първото направление ще варират от 800 до 3000 лв. месечно. Отделно федерациите ще имат право да получат до 48 000 лв. за "организационни разходи по изпълнение на проекта".

Във втората категория влизат спортовете с потенциал за спечелване на квоти за предстоящите олимпийски игри, както и колективни спортове, участвали на някое от последните две световни и/или европейски първенства и включени в програмата на лятната олимпиада през 2024 г. и на зимната през 2026 г.

Тук двете подгрупи са: индивидуални олимпийски спортове (стрелба с лък, скокове на батут, конен спорт, триатлон, ветроходство, катерене, таекуондо WTF, голф, брейк) и колективни олимпийски спортове (ръгби, водна топка, хокей на трева, хандбал, футбол, хокей на лед).

Допустимата месечна субсидия на спортист от това направление е от 800 до 2500 лв. Ще бъдат покривани и до 24 000 лв. административни разходи на федерациите.

Третата категория пък ще включва неолимпийските спортове, отговарящи на критериите на ЗФВС за държавно финансиране.

И тук са създадени две подгрупи: спортни единоборства (кикбокс/муайтай, карате, карате киокушин, шотокан карате-до, таекуондо ITF, ММА, джу-джицу, ушу, самбо, сумо) и други спортове (акробатика, естетическа гимнастика, спортни танци, аеробика, ориентиране, канадска борба, мотоциклетизъм). Прави впечатление отсъствието на два традиционни за България спорта, които през изминалата година имаха тежки проблеми с лицензирането на федерациите си - автомобилизъм и шахмат.

По това направление няма предвидени конкретни суми за отделни спортисти. Максималната субсидия за организационно-административна дейност на федерациите е 12 000 лв.

"Различно е, когато започваш мандат, който има хоризонт 4 години, и такъв с 2-3 месеца. Затова и най-важната задача беше да има добра работна атмосфера между ръководството и екипа на министерството и спортните организации. Става въпрос за ежедневни разговори, срещи с федерации, треньори, състезатели, специалисти, така че да можем да осигурим един добър, работещ, успешен, състезателен и тренировъчен процес. Защото най-естествени партньори на министерството са спортните и младежките организации. Не го направихме еднолично, поставяйки в зависимост федерациите, а напротив - заедно с тях изработихме тези програми", добави Весела Лечева.

Отделно ММС одобри "Програма за кадрово осигуряване на олимпийската подготовка и спорта за високи постижения за 2023 г.(link is external), предназначена за обезпечаване на треньорите, техническите екипи и длъжностните лица. Категоризацията на отделните спортове е същата, а срокът за кандидатстване е 12 януари 2023 г.

Освен с месечни възнаграждения, чийто размер не е посочен в програмата, държавата ще подпомага федерациите и с до 3000 лв. за "методическата подготовка, обучение и повишаване на квалификацията на треньорите".

"Беше изключително важно да дадем значимо място на треньорите в целия този процес - коментира министър Лечева. - Досега държавата подкрепяше личния треньор. Ние направихме така, че треньорите да имат своето значимо място по отношение на целия процес - олимпийска подготовка и спорт за високи постижения. Да не зависи само от резултата на един състезател, а от резултата на направлението, за което отговоря. С тази програма нашите треньори ще получат достойни възнаграждения за България."


#спорт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »