Вижте къде са едни от най-високите данъци в света

Вижте къде са едни от най-високите данъци в света
A A+ A++ A

През месец декември норвежците плащат половината от данъка върху дохода си, предаде репортер на Агенция "Фокус“. По този начин хората спокойно посрещат празниците и щедро пазаруват подаръци.

Знае се, че дaнъцитe в Hopвeгия ca eдни oт нaй-виcoĸитe в cвeтa, ĸaтo нaй-виcoĸaтa cтaвĸa доcтигa до 46.7%. Основната ставка е 22% плюс прогресивни ставки, в зависимост от годишния доход. В резултат на това, най-малко 31,2% данък се удържа от заплатата на средния норвежки работник. През декември той ще плати само 15 %.

Норвегия налага и така наречения данък върху богатството. Ако получаваш доход повече от 1 500 000 крони годишно, се осигурява държавна вноска от 0,15% и общинска вноска от 0,7%.

Като цяло, данъчната система в тази страна се основава на принципа, че всеки плаща данъци в съответствие с възможностите си, в стремеж данъчната тежест да бъде справедливо разпределена. През 2017 година беше направен опит да се събира и доброволен данък, но след като бяха събрани малко пари от него, това отпадна.

Като наето лице в Норвегия имаш право да сменяш работата си, да имаш повече от един работодател. Можеш да работиш на определен процент – 10%, 20%, 30%, …100%.

Има регламентирани в закон ограничения, обаче за това колко може да работиш дневно и седмично. А те са 9 часа на ден и 40 часа седмично. Тези ограничения са регулирани и в трудовия договор. Ако работите на смени, през нощта или в неделя, нормалното работно време е 38 или 36 часа седмично.

Работодателят по закон е длъжен да заплаща "овъртайм“. Това е всеки извънреден труд или допълнително изработени часове. Имаш право да работиш само две недели от месеца, другите две трябва задължително да почиваш.

Заради инфлацията и поскъпването цената на тока на места в страната, държавата поема 50% от електричеството, което семействата консумират. Месечните сметки за ток са от порядъка на 2-3000 крони на семейство в студените дни, или около 400 - 600 български лева.

Според официалните статистически данни средната работна заплата в Норвегия през 2022 година е 50 790 норвежки крони на месец, което се равнява на близо 10 000 български лева. Това е възнаграждението на гражданите, преди да бъдат обложени с данъци. Мъжете печелят средно по 53 710 крони на месец, а жените по 47 190 крони, отчита още статистиката. Най-добре платени са магистрите в почти всички професии, но при медиците, които са недостатъчни, заплатите могат да достигнат до 70-90 000 крони месечно.

В Норвегия конкретното физическо лице е лично отговорно за това данъците му да бъдат коректно заплащани. Но и всички работодатели трябва да предоставят на данъчните власти информация относно дохода, удръжките и активите, за да се изчисли правилно размера на данъка.

Много често се случва да ви бъдат възстановени средства, ако сте заплатили повече данък от дължимия. Съответно, ако сте заплатили по-малко от дължимия данък, трябва да заплатите остатъка. Обикновено уведомлението за данъците се получава между месец юни и октомври.

На работещите в скандинавската страна задължително се изплаща и нещо като 13-та заплата, преди лятната ваканция, когато трябва да възстановят силите си. Размерът на това възнаграждение се изчислява в зависимост от данъците, които си плащал през годината.

#данъци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »