Божков след споразумението с Турция: Очаква се намаляване на цената на газа

Божков след споразумението с Турция: Очаква се намаляване на цената на газа
A A+ A++ A

Очаква се стабилизиране и намаляване на цената на газа през зимния период след подписването на споразумение между „Булгаргаз” и турската „Боташ” за достъп до терминалите и газовата мрежа на Турция. Това коментира зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков по NOVA.

„Споразумението ни дава възможност, след като разполагаме с достъп до всички терминали, да търсим преговори с различни доставчици на природен газ, които да доставят синьо гориво на конкурентни цени”, обясни още той.

Божков заяви, че цените на турските терминали са напълно конкурентни на тези, с които страната ни използва слота в Ревитуса. „Споразумението е 13-годишно, за да могат да се търсят по-ниски цени. Дългосрочната перспектива дава възможност за по-ниски цени за наемане на слотовете”, подчерта зам.-министърът.

На въпрос дали чрез споразумението с „Боташ” се отваря вратичка за руски газ към България, Божков отговори така: „Как точно? Газът, който се пренася от Русия, се транспортира по газопровода „Турски поток”. Там количествата отиват към Сърбия, като се транзитират през България. Не зная как би трябвало да се използва този газопровод, за да се трансферира в мрежата на „Боташ”и оттам в България”, каза още той.

#природен газ #Газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"