Грипната вълна у нас се надига! Два щама върлуват

Грипната вълна у нас се надига! Два щама върлуват
A A+ A++ A

България е в началото на грипната вълна, като в момента у нас преобладават щамовете H3N2 и H1N1, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"За момента процентът на хоспитализации е нормален. Няма данни за тежко протичане", увери той.

Според него климатичните условия не са водещи в една грипна вълна.

"Веднъж тръгнал пандемичният щам, той си се развива, независимо от температурите. Но при по-топло време хората излизат повече, събират се на групи и вирусите се предават по-лесно", коментира Кунчев пред Нова тв.

По думите му заболеваемостта от грип през този месец ще продължи да се увеличава, като той даде пример с Турция и с Румъния, където вълната е по-висока в момента.

"Като съчетаем грипа с коронавируса и другите респираторни вируси, става неприятна смес", каза Кунчев и настоя, че здравната ни система сега е много по-подготвена отпреди и не се очаква да има недостиг на легла в болниците.

Експертът предрече и ръст на коронавируса заради китайската Нова година, когато китайците тръгват да пътуват по целия свят.

"От 8 януари Китай вдига всички ограничения за пътувания. Това, съчетано с Лунната нова година, ще доведе до преселения на маса хора. Говорим за милиони, което ще ускори разпространението на Covid-19. Добрата новина е, че този щам не е толкова смъртоносен. Лекарите ни са много по-опитни", коментира главният държавен здравен инспектор.

По думите му не подлежи на съмнение, че имунизираният е много по-предпазен дори от преболедувалия, затова и доц. Кунчев призова ваксинационната кампания у нас да бъде подновена.

#грип #грипна вълна #грипна емидемия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай