Витанов махленски гамен ли е или учен от БАН? Преценете сами по последните му бисери на войната

Витанов махленски гамен ли е или учен от БАН? Преценете сами по последните му бисери на войната
A A+ A++ A

Професор Николай Витанов отново напомни за себе си и публикува странните си разсъждения за хода на войната, в които вплете куп бисери, присъщи повече на махленски гамен, отколкото на учен от БАН:

Кратка информация за войната за 05 януари 2023 г.

Пак да напомня. Тук е сайт за технически анализи, а не за леене на чувства. Добрият анализ исиква хладнокръвие, а не леене на чувства. Ако са те хванали като шаран на гола пропагандна кука и това те напъва да лееш чувства, лей си ги на собствената стена, а не тук.

И още нещо да ви кажа. Войната ще е дълга, но това ви го казах още в самото и начало, когато пресметнах, че руските сили са недостатъчни за контрол на Украйна. Някои се сещате и за сметката, колко трябват – 1 200 000 войници. И сега ги няма. И понеже войната ще е дълга, въпросът е върху какво да фокусирам анализа си. Върху каквото е важно от моята гледна точка – логистиката и бавните изменения на крупномащабните величини, свързни с фронтовете. Юрдеците крякат като обезумели. Юрдечета мои, ако не сте разбрали още, не пиша за вас. Вие сте хванати на голата пропагандна проукраинска кука и се мятате на нея. И понеже нещата не се развиват според тая пропаганда, генерирате негативни емоции и чувство на неудовлетволеност и гледате срещу кого да ревете, та да ви поолекне. И ревете срещу мен. Само, че на мен не ми пука. Аз пиша за тези, които искат да знаят, каква е реалната ситуация по фронтовете. И можете да се сигурни, че анализите ми се събират и от ЦРУ и от ГРУ и от купища други служби. Защото уредените и силни държави си имат служби, които се интересуват от гледната точка ня такива като мен във всеки един регион по света. Така те си настройват политиката. И добре правят. Защото на основата на песента – закрякало ми е юрдече, какво е умно и красиво, а Витанов какъв е глупав и грозен - доникъде не се стига. Та гледайте – войната ще свърши, уредените и силни държави ще си вземат своето, а у нас ще почнат крясъците на отново прецаканите български юрдеци. Това е положението.

Да почваме. Най-напред за българската политика. Чакам да свърши втора серия на филма Франкенщайн и да почне трета серия. Прогнозата въм ви я направил 2 месеца преди последните избори. Вероятност за правителство при третата серия на филма – 20%. Горките, дето ще се хванат да управляват тогава. Писал съм ви нещо за контрареволюцията. Ама какво ще стане на общинските избори в София. Какво ще стане ли? Ще има люта битка. А аз да ви кажа девиза на Мориарти:

Ще контролираме стабилните процеси и ще предскажем нестабилните.

Това е цитат. Не е от Мориарти. От един математик е дето има фон между името и фамилията.

Сега за войната.

И тъй, по точките за днес.

1. Надпрагов удар? И днес няма. Ами като няма, войната си продължава бавничко, както досега. Месомелачката при Бахмут работи. Мобилизацията в Украйна си продължава. Руснаците си бомбардират. И така, докато единият клекне. Нешо неясно тук има ли?

2. Къде сме ние - набутани сме в тази война, все още индиректно. Ама никой не ни пита, искаме ли или не. Като членове на НАТО и ЕС изнасяме оръжие и парите ни текат за поддържане на Украйна на системи. То не се и крие вече, че Украйна е на системи. Това е нестабилна ситуация. За пациента. Рано или късно, по една или друга причина, системите ще бъдат спрени. Какво ще е останало от пациента и какво ще стане с него, мислете за това. Аз не съм оптимист за пациента. Тук да има нещо неясно? Ще ни натискат ли да даваме още оръжие. Ще ни натискат. Ще дадем ли? Ще дадем. Какво трябва да помните? Закона на Витанов

Като се кланяш на запад, се дупиш на изток.

Така.

Украинците смятат, че ще спечелят войната. Добре, броим дните и кой какви значителни градове е превзел.

И тъй, украинците смятат, че ще спечелят войната и не започват преговори към средата на ноември 2022 г. Броим, нали така

Ден 54 – 04 януари 2023 г.

никоя от двете страни не е превзела нищо съществено.

Продължаващи руски удари по украинската критичната инфраструктура. Зимата дойде. Положението при Бахмут е напечено.

Войната си върви бавно. Що така? Отговорът на Витанов е прост – няма надпрагов удар.

Така, сега по фронтовете.

Херсонският участък на фронта. Тук, цари затишие. Очакванията са за сценарий с артилерийски престрелки. Сценарият се сбъдва. Украинските резерви тук се теглят в посока месомелачката при Бахмут. Руснаците използват това, за да си подобрят позициите.

На запорожкия и луганския участък на фронта, както и в Харковска област си работи системата „Таракан“ (COIN). Непрекъснати атаки и големи украински загуби заради дефекта на системата „Таракан“, който ви описах. Загубите на украинската армия старателно се крият. Тук е струпана голяма украинска групировка, чиито ударен потенциал обаче намалява заради непрекъснатото теглене на части към Бахмут. Чакат ни интересни събития тук. Украинската мобилизационна машина е напрегната до краен предел. Което просто значи, че ще се появи логистичен проблем с недостиг на мъже украинци за фронта. Четем, че започна масова гибел на поляци по фронтовата линия. Тяхна си работа, ви казва Мориарти. Важното е българи да не почнат да гинат. Иначе казано – не се навеждай твърде много а запад, защото се надупваш твърде много на изток и задникът ти може и да стане цел.

Донецкия участък на фронта. Бахмутската месомелачка си работи. Но това е само прелюдия. Отдавна съм ви писал, че основното сражение ще е за Словянск и Краматорск. Тактиката COIN (Таракан) прогърмя, но то си беше ясно, че срещу плътни отбранителни линии тя няма да проработи. Ами няма да проработи без поддръжка от въздуха, каквато украинците нямат и руската артилерия спокойно си обстрелва украинските бронирани машини.

Прогнозата ми я знаете – украинско месо за месомелачката има още поне за 3 месеца. Това е той един бавен и непрекъснат процес, който накрая ще даде резултат. Ама и руските загуби бил големи. Ами големи са, руснаците не нанасят надпраговия удар и си плащат затова. Интересното е, че и те знаят, че това е така. Странна ми е тази война.

Заключение за днес: надпрагов удар няма, войната продължава. Не е интересно за бюргера, свикнал на екшън пред телевизора всеки ден.

Идеологическият фронт. Пропагандата в двете воюващи страни си работи. Там особени промени не се очакват. При руснаците е по-лесно. Войната не е на тяхна територия, няма разрушена инфраструктура, ако регулярно се превзема по някой град, обстановката ще е спокойна. Непрекъснатите обстрели на цивилни цели от украинската армия в Донбас дразнят, но докато има украинска инфраструктура за разрушаване, това няма да предизвика кой знае какви негативни реакции в Русия.

При украинците положението е доста по-лошо за народа. Но там ги надъхват, че ще победят във войната, че Западът ще ги подкрепя вечно и всичко ще е наред. Той Западът ще подкрепя, докато опасността не стане прекалено голяма и докато цената не стане прекалено голяма. После почват преговори. Ще кажете, украинците никога няма да преговарят. Ще видим. Играта на войничета продължава, докато имаш войничета. После почват преговорите и като нямаш войничета, губиш и територии. Добре го запомнете това изречение, юрдечета мои. Приканвам ви да минете на моите позиции. Няма да трупате негативни емоции, няма да ревете всеки ден. Просто трябва да се откачите от пропагандната кука.

Пропагандата у нас. Нула. Зеро. Даже отрицателна. Оставили сте да се лее украинската пропаганда, а тя създава неоправдани очаквания и като така отрицателни емоции у народа. Не се прави така, пиша от месеци. Аматьорщина – пиша от месеци. Но тя аматьорщината здраво се е загнездила у нас. Ами построите си играта де. Приели сме доста бежанци от Украйна. Спокойно можем да отразяваме натиска за изпращане на още оръжие. То и сега изпращаме, де, да не се заблуждаваме. Спокойно може да си поизправите гръбнака и да попитате – а какво получаваме насреща? Какви допълнителни наши интереси са реализирани? Нали така – правиш допълнителни усилия – трябва да ти се реализират допълнителни интереси.

Но стига за това днес.

Караме нататък

Политологията –(Ден 78)

Днес – минаваме от системите към процесите. Към политическите процеси. Политическите процеси се основават на действия на лица и организации, преследващи политическите си цели и на действия на социални субекти по осъществяване на политически решения. Значи, като не предприемате действия, реката на политическите процеси, породени от действията на другите ви влачи и отивате там, където ви завлачи, а не където вие искате. Та, като берете гъби по време на избори, да знаете, че това не ви спасява от завлачването. И къде ще ви завлачи – в калта разбира се.

И тъй, полиическите процеси са форма на движение в политическите системи от всякакъв размер, като почнете от малките групи, минете през трудовите колективи, демографските групи, нациите, държавите и стигнете до световната политическа система. И как се формира политическия процес? Ами най-напред, демек в основата са интересите на индивидите и групите индивиди. Политическите и други интереси. Да го заковем това с фразата – интересите трява да гледаш юрдеко, интересите. Да бяхме в щатите, щях да кажа глупако. Но българският юрдек не е групак, той се има за умен и красив. Между другото казвам, че юрдека е умен и красив, а не, че всеки умен и красив е юрдек. Де да видя сега, колко ви е акъла.

То нататък. В основата (на клатенето на феса) е интереса. Политическият интерес клати политическия фес. Как го клати? Чрез приемане и реализация на политически решения. Ама всички интереси ли се отчитат при вземане на политически решения? Не Ами, кои най-много не се отчитат. Ами, като питате – да ви кажа – най-много не се отчитат интересите на народа. А кои се отчитат най-много. Най-много се отчетат интересите на тоя, дето държи политическата власт. Ама Витанов, ти ни казваш, че може да променяме потоците из политическата система, без да променяме структурата и!!! Може и това може, стига сда знаете как да го направите. Нали знаете – думата зловещ е основана на думата вещ. Пък в какво е вещ, вече е друго работа. Има дума зловещ . Зло + вещ, но в бългаския език дума добровещ няма. Няма, щото няма много такива. Та като съм тръгнал, да създам някоя нова ума в българския език. Кряковещ. Извъртайко. Стига ли?

Хайде стига толкова затова днес.

Сега - малко демография.

ВИТАНОВ, ПОПУЛАЦИОННА ДИНАМИКА И НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ, 2005 ГОДИНА (ден 37)

...Интересите, свързани с миграцията, могат да се разделят на 3 групи....

Цитирам, бе, цитирам проклетника Витанов от горната книжка.

Нали така беше – интереса класи феса. Хайде сега да видим какво заклащане ще ни се получи

Днес разглеждаме първата група интереси – интересите на самия мигрант. Мигранта има икономически интереси - бонусите (парата) са важни. Има и идеологически интереси – абе то моята идеология може да ми е довела държавата ми до яко нацвъкване, но аз искам да си я пренеса в другата държава, която хем да ми плаща повече, хем да си цвъкам като у дома. Ирония, ирония, ама нали се сещате до какви проблеми води това, ако не се контролира.

Още – за да може да се движи, мигрантът става проводник на чужди интереси и това също е негов интерес – иначе може и да не стигне там, закъдето е тръгнал. Тез чужди интереси могат да са криминални, политически и други. И при реализация на тези интереси текат потоци от блага от мигранти към носителите на тези интереси. Туй нещо подлежи на контрол и то як. А има ли як, контрол? Няма. Отде знаИш, бе, Витанов? Разбира се, че знам. Боят бизнес е да знам. Ха сега да ви вида, кой герои от филма „Матрицата“ казва този цитат за знанието.

Стига за днес. Желая здраве и успехи и нека войната и вирусите да стоят далече от вас.

#проф. Николай Витанов #николай витанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"