Как правилно да се грижим за денталното здраве на нашите деца?

Как правилно да се грижим за денталното здраве на нашите деца?
A A+ A++ A

Гергана Вълчева е специалист от Дентална клиника “Вира Дент. Притежава 8 години стаж в стоматологията, от които 6 години в София и 2 години в Швейцария. Към момента работи в Vira Dent в областта на терапията, ендодонтията, протетиката и детска дентална медицина.

Какви са основните съвети, които бихте дали на родителите по отношение на денталното здраве на децата?

Първият ми съвет е към родителите. Децата е важно да виждат добрия пример на своите родители. Да виждат че те обичат и ходят с позитивна нагласа и без страх при зъболекаря си.Още от ранна възраст децата трябва да бъдат водени редовно на профилактични прегледи, за да се чувстват спокойни и да знаят, че зъболекарят не е страшен. Опитваме се да научим деца и родители как да чистят правилно зъби си. Често проблемът идва не от това, че децата не си мият зъбите сутрин и вечер, а че не знаят как да го правят правилно.

Не по-малко важен е хранителният режим. Едно от основните неща, които трябва да знаят родителите, е каква храна е полезна за денталното здраве на техните деца. Най-вредните неща за децата са тези които те обичат най-много - вафли, солети, рафинирани захари, шоколадът, сладките изделия, подсладените храни и напитки, газирано, чипс, дъвчащи бонбони, близалки и др.

На каква възраст при децата трябва родителите да са най-внимателни по отношение на проблеми, които могат да се проявят? Кога най-рано трябва да започнат профилактичните прегледи и през какъв период от време?

Още преди появата на първите зъби е много важно да се полагат грижи, като за тази цел се използват различни силиконови накрайници, които се поставят на пръста на родителя и се прилагат масажни движения върху венеца на детето. По този начин се премахва и напрежението при никнещи зъби. След появата на първите 4 до 6 зъба вече може да се използва мека четка с къси косъмчеата, а пастата да е с размера на оризово зърно.

Родители трябва да знаят колко е важно да поддържат здрави млечните зъби на децата си. Какво значение има това за изграждане на постоянните зъби и до какви други проблеми може да доведе неглижирането на проблемите в ранна детска възраст.

Аз препоръчвам посещението при дентален лекар да е на 6 месеца и да започне възможно най -рано. Честите прегледи са много важни в детската възраст, Това е моментът в който могат да се уловят обратими фази – тогава не се работи с „машинка и не се слага пломба“ – има средства, с които се възстановява структурата на зъбките.
Кои са най-често срещаните грешки, които родителите допускат в грижата за зъбите на децата?

Родителите често не обръщат достатъчновнимание на млечните зъби. Това е много грешно поведение, защото кариесите са бактериални огнища. Лесно заразяват околните зъби и вредят на цялостното здравословно състояние на детето. От един млечен зъб, който има дълбок кариес може да се получи възпаление на зъба, който при деца много бързо преминава във възпаление на костта. Могат да се получат много силно подувания, дори температура и болки. Процесиите се усложняват бързо. Затова са важни честите посещения при зъболекаря и профилактиката на млечените зъби. Ако някой млечен зъб е толкова увреден, че не може да се третира и трябва да се извади. Това би довело до затваряне на костта, което би затруднило пробива на постоянния зъб, което води пък до ортодонтска деформация.

Какъв е вашият съвет по отношение на детската ортодонтия?

Периодът се разделя условно на две - преди пробива на всички постоянни зъби и след него. Това е между 10 и 13 години. Около тази възраст детето най-вероятно вече се нуждае от брекети. Някои аномалии преди появата на постоянните зъби може да се оставят като в последствие се коригират сами. Но за други трябва да се вземат мерки в ранна детска възраст - между 6 и 10-11 години. Най-важното е детето да е дисциплинирано.

#Бели зъби #зъби #зъболекар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"