Въпреки топлото време: Броим поне 25% повече за парно и топла вода за декември

Въпреки топлото време: Броим поне 25% повече за парно и топла вода за декември
Pixabay
A A+ A++ A

Въпреки по-топлото време сметките за парно и топла вода за декември 2022 г. ще бъдат поне с една четвърт по-високи, отколкото година преди това.

Причината е поскъпналата с 40% топлинна енергия в София от юли миналата година.

Фактурите трябва да бъдат качени в касите и на сайта на столичното дружество до 15 януари 2023 г.

Потребителите, които ги платят до 30 януари, имат право на 3% отстъпка от сметката като лоялни и точни платци.

Данни

Ако през декември 2021 година сметката за двустайно жилище за отопление и топла вода е била 145 лева, то заради поскъпването неговата фактура за декември 2022 г. ще е около 203 лева, което е с 48 процента повече, отколкото преди година.

Заради по-топлото време обаче потреблението се е свило, отчитат от „Топлофикация София“.

Средно денонощната температура за този декември е била + 3,9 градуса, докато година преди това е била +2,3 градуса, тоест с 1,6 градуса по-висока.

Според физическите закони на топлотехниката на всеки по-нисък градус външна температура, необходимата за отопление енергия се увеличава със 7% и обратно.

В случая този декември времето е било по-топло и трябва да извадим, вместо да добавяме енергия.

Тоест за 1,6 градуса по-топло време трябва от 203 лева да се извади сумата за 11% по-малко енергия и се получава 180,7 лева, което е с 24,6 или с близо 25 на сто повече ще плати домакинството за този декември.

Отопление

Отоплението с електроенергия този декември е струвало почти колкото декември 2021 г., ако домакинството не е променило уреда си за отопление.

Поскъпването на тока с 3,3% от средата на миналата година е компенсирано от по-топлото време. Съвсем различна е ситуацията с битовите потребители, които се отопляват с природен газ, които са 140 000 домакинства, отбелязват експертите.

През декември 2022 г. природният газ се продава от “Булгаргаз” на цена 146,09 лв./ мвтч, която спрямо ноември 2022 г., когато горивото се продава по 121,81 лв. на мвтч, което е увеличение с 18,7%.

А от януари газът поскъпна и вече се продава по 179,33 лева/мвтч, пише "Телеграф".



#парно #поскъпване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »