Apple изненадващо даде своя технология като общ стандарт

Apple изненадващо даде своя технология като общ стандарт
A A+ A++ A

Apple е компания, която е известна със строгото пазене на своите технологии. Тя рядко споделя разработките си с други, но сега прави точно това заедно с консорциума WPC, съобщава 9to5mac.

В сравнително изненадващ ход, Apple работи заедно с WPC, за да предостави своя стандарт за безжично презареждане MagSafe. Той ще бъде внедрен в следващото поколение на технологията за безжично презареждане Qi.

Qi2 на практика ще бъде базиран на MagSafe, който досега се предлагаше само за iPhone. MagSafe използва магнити, за да гарантира, че разположението на устройството и подложката за безжично презареждане са винаги перфектно подравнени за максимално ефективно зареждане на батерията.

В Qi2 технологията ще се казва Magnetic Power Profile (MPP). Това ще улесни и Apple, тъй като системата ще е напълно съвместима с нейните устройства и всички Qi2 аксесоари по подразбиране ще работят и с MagSafe. Досега производителите на аксесоари, които искаха да използват MagSafe, трябваше да взимат лиценз от Apple и да плащат. Не е ясно дали компанията ще запази част от функциите на MagSafe за себе си.

За сега изглежда, че Qi2 ще предлага пълна съвместимост, като от WPC казват, че чрез този ход, потребителите няма да са объркани и ще знаят, че Qi2 е глобален стандарт за безжично презареждане, който е взаимосъвместим между брандовете.

Първите устройства с Qi2 се очакват на пазара към края на тази година. Ходът е нетипичен за Apple, но е малко вероятно да е начало на промяна на философията на компанията и тя да започне да се отваря повече към взаимосъвместимост с други технологии и брандове.

#Apple

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »