Депутат натиска споделените пътувания да бъдат стимулирани от държавата

Депутат натиска споделените пътувания да бъдат стимулирани от държавата
A A+ A++ A

Депутат натиска министъра на транспорта да стимулира т. нар. „споделено пътуване“. Това става ясно от въпрос на народния представител по реда на парламентарния контрол.

Иван Белчев от „Демократична България“ пита служебния министър Христо Алексиев, който е и вицепремиер по икономическите политики, какъв е правният статут на т.н. споделено пътуване, както и предвиждат ли се поощрителни мерки за него.

„През 2020 година 44 Народно събрание прецизира текстовете за криминализирането на нерегламентирания превоз, с което фактически декриминализира така нареченото „споделено пътуване“, пише депутатът до министъра. „Въпреки това, гражданите на други европейски държави имат достъп до повече, добре регламентирани, а и в някои случаи поощрявани от държавата услуги, в сферата на т.н. „споделено пътуване“.

Съществуват интернет портали за споделено пътуване, които улесняват гражданите при избора на маршрут. Пътници и шофьори биват оценени, което впоследствие улеснява избора на спътник и поощрява конкретното държание и шофиране“, посочва още Иван Белчев, който е депутат от русенския район.

Той дава за пример Франция, където били въведени бонуси за шофьорите, които редовно качват други пътници по пътя за работните места.

„Целта е пътуванията да нараснат от 900 хил. месечно към днешна дата до 3 милиона за няколко години и така да се избегне емитирането на 4.5 милиона тона въглеродни емисии годишно“, пише г-н Белчев, който е известен и като екоактивист в русенския регион.

Очаква се до дни писменият отговор на транспортния министър.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"