Учени искат да използват хората като антени за технологията 6G

Учени искат да използват хората като антени за технологията 6G
A A+ A++ A

Докато светът все още е в разгара на внедряването на безжичната технология 5G, която да ръководи телекомуникациите ни, учените вече гледат към следващото поколение технологии за мобилни системи: 6G. В момента се работи по редица идеи, но едно смело ново предложение от Масачузетския университет в Амхърст твърди, че хората могат да бъдат използвани като мобилни антени, за да помогнат на системата да стане по-ефективна.

За справка, технологията 5G използва радиовълни за кодиране и пренос на информация. Тя е в състояние да пренася до 10 пъти повече информация от своя предшественик 4G, като използва по-високи честоти на радиовълните, които са в състояние да обработват по-голяма ширина на честотната лента.

Една от теориите е, че 6G може да постигне още по-висока честотна лента и да предава повече информация чрез използване на комуникация с видима светлина (VLC). Вместо чрез радиовълни, информацията може да се предава чрез светодиоди, които бързо светват и изгасват.

"VLC е доста проста и интересна. Вместо да използва радиосигнали за изпращане на информация по безжичен път, той използва светлината от светодиоди, които могат да се включват и изключват до един милион пъти в секунда", обяснява в изявление Цзе Сюн (Jie Xiong), професор по информационни и компютърни науки в Масачузетския университет в Амхърст.

"Всичко, което има камера, като нашите смартфони, таблети или лаптопи, може да бъде приемник", допълва Сюн.

Това е интересна идея, но един от проблемите е, че този метод на комуникация включва много "изтичане" под формата на радиовълни, наречени радиочестотни сигнали. Това означава, че технологията не е много ефективна, тъй като значителна част от енергията се размива в околната среда и се губи.

В нова статия изследователи от Масачузетския университет в Амхърст разглеждат начини, по които изтичащите радиочестотни сигнали могат да бъдат уловени и използвани за други цели. След като са експериментирали с множество различни проекти, те са се спрели на медна намотка, която може да бъде прикрепена към различни предмети, включително стени, телефони и лаптопи, както и към предмети, изработени от пластмаса, картон, дърво и стомана.

За тяхна изненада установили, че един от най-ефективните начини за улавяне на изтичането на информация е чрез обикновена намотка от медна тел, носена като гривна на горната част на предмишницата на човек. Изработката на устройството струва по-малко от 50 цента, но според изследователите то може да улавя достатъчно енергия, за да поддържа много сензори, като например сензори за наблюдение на здравето на тялото.

"В крайна сметка искаме да можем да събираме отпадна енергия от всякакви източници, за да захранваме бъдещите технологии", допълва Сюн.

Разбира се, засега всичко това е само на теория. Струва си да се помисли и за това как хората биха се почувствали, ако се превърнат в антена за изтичане на сигнал за 6G технологията, особено като се имат предвид безумните конспиративни теории, които съпътстват 5G.

#нови технологии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »